Reklama

Wyszukaj przepis

Kalafiorowa.

Dziś zachciało mi się czystej zupki bez śmietany, tak więc ugotowałam :
 składniki : 1 dowolny kawałek mięsa z kością ( u mnie schabowe ), 1 duża marchew, 6 - 8 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ), 300 g kalafiora ( miałam swój z zamrażarki ), 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 gałązka liści selera, 1 łyżka liści lubczyk - magii, 2 łyżki natki pietruszki.
 wykonanie : Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte mięso oraz marchew pokrojoną dowolnie, gotować do miękkości mięsa na kościach. Następnie dodać drobno pokrojony liść selera oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy ziemniaki są już miękkie dodać pokrojony liść lubczyk - magii oraz koszyczki kalafiora może być świeży, doprawić do smaku ulubioną jarzynką ( ja mam swoją ), gotować na wolnym ogniu do miękkości kalafiora. Pod koniec gotowania dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i jeszcze chwilę po gotować. Zupę podałam ze świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.




Komentarze

Popularne posty