Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 14 września 2019

Racuchy

Przez załatwianie spraw nie zawsze jest czas ugotować, a że zanim ruszyliśmy z domu na szykowałam ciasto i jak już wruciliśmy super urosło więc są :

składniki : 4 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie drożdży suszonych 7 g, 1 łyżka octu, 2 szklanki ciepłego mleka ( nie gorące ), olej do smażenia.
 wykonanie : Do miski dodać mąkę, jajka, cukier i drożdże. Następnie dodać ocet i ciepłe mleko. Wszystko dokładnie połączyć za pomocą łyżki, postawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto dokładnie wyrośnie, łyżkę maczać w wodzie nabrać ciasto i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na bardzo wolnym ogniu z obu stron na rumiany kolor. Nie dolewać oleju w czasie smażenia. Takie racuchy nadają się również jako przekąska np. z dżemem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu