Przez załatwianie spraw nie zawsze jest czas ugotować, a że zanim ruszyliśmy z domu na szykowałam ciasto i jak już wruciliśmy super urosło więc są :
składniki : 4 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie drożdży suszonych 7 g, 1 łyżka octu, 2 szklanki ciepłego mleka ( nie gorące ), olej do smażenia.
wykonanie : Do miski dodać mąkę, jajka, cukier i drożdże. Następnie dodać ocet i ciepłe mleko. Wszystko dokładnie połączyć za pomocą łyżki, postawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto dokładnie wyrośnie, łyżkę maczać w wodzie nabrać ciasto i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na bardzo wolnym ogniu z obu stron na rumiany kolor. Nie dolewać oleju w czasie smażenia. Takie racuchy nadają się również jako przekąska np. z dżemem.
Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.
Wyszukaj przepis dla siebie
sobota, 14 września 2019
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne w tym miesiącu
-
Co tam u was ? dawno mnie nie było a to tylko dlatego że obecnie przebywam u córki aż w Grajewie, tak więc dzisiejszy obiad od niej z domu...
-
Mielone to najsmaczniejsze kotlety w Polskich rodzinach czyż nie ? mam dziś dla was mój kolejny pomysł na pyszne soczyste a zarazem syte kot...
-
Witam serdecznie w pochmurny i deszczowy wtorek jak dziś u was prezentuje się dzień obiadowy ? u nas krokiety mojego pomysłu. Została mi pas...
-
Chcecie przepis na moje wymyślone bułki drożdżowe ? a dlaczego wymyślony ponieważ nie zrobione na parze a gotowane w zwykłej wodzie, bułki w...
-
Dzień dobry państwu dziś na obiadek przygotowałam polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo - musztardowym niby wielkie nic a jednak obiad wy...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz