Reklama

Wyszukaj przepis

Opieńki w przecierze pomidorowym.

Grzybowy zawrót głowy, mam ich nie dużo ale choć kilka słoików cieszy oko 😜.
 składniki :

 3 kilogramy dużych lub małych opieniek, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 koncentraty pomidorowe po 160 g, 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego, 3 łyżki octu, 5 łyżek cukru, 5 średnich cebul, 3/4 szklanki oleju.
 wykonanie : 

Duże opieńki, oczyścić i umyć. Wstawić do garnka posolić i ugotować ( zawsze gotuję grzyby 2 razy po 15 - 20 minut ). Na patelni lub w garnku zeszklić cebulę dodając pieprz. Następnie dodać ugotowane i odcedzone grzyby. Do podsmażonych grzybów dodać ziela i liście laurowe i nadal smażyć. Gdy grzyby są już dość podsmażone dodać cukier i ocet i nadal smażyć. Następnie dodać koncentrat i doprawić do smaku solą lub lub przyprawą z dodatkiem soli jaką kto lubi i nadal smażyć. Gotowe grzyby nakładać do słoików, szczelnie zakręcić. Wstawić do garnka ze ściereczką zalać wodą i pasteryzować 15 minut. Po pasteryzowaniu postawić do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Grzybki smakują rewelacyjnie, nadają się na zimno jako przystawka do mięs. Z tego przepisu wyszło mi 8 słoiczków różnej wielkości. Przepis mam od koleżanki z grupy.












Komentarze

Popularne posty