Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 12 października 2019

Szybki kruchy jabłecznik.

Wczoraj oprócz gofrów upiekłam sobie jeszcze ciasto na weekend .
 składniki : 4 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 0,5 margaryny, 3 jajka, 2 czubate łyżki gęstej śmietany, , 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropel esencji waniliowej, dodatkowo 6 szt jabłek ( około 1 kilograma ), cukier puder.

 wykonanie: Jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej. Do miski dodać produkty na ciasto. Wszystko dokładnie wyrobić za pomocą rąk na gładkie ciasto. Blaszkę 12 * 40 wyłożyć papierem do pieczenia położyć jedną część ciasta. Na ciasto wyłożyć starte na tarce jarzynowej jabłka. Przykryć drugą połową ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 minut i piec około godziny w zależności od piekarnika. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem. Ciasto wyszło fajne kruche nadaje się dla gości jak i do kawy. Kroić na drugi dzień, no chyba że ktoś nie wytrzyma 😂. Polecam. ciasto nie jest za słodkie takie w sam raz.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu