Wątroba wieprzowa z cebulą w sosie.
Czy koniecznie na obiad musi być mięso, nie sądzę tak więc dziś zrobiłam obiad jakiego mi się chciało od dawna.
składniki : 600 g wątroby wieprzowej,
1 duża cebula,
2 szklanki mleka,
2 łyżki mąki ( do wątroby ),
1,5 łyżki suszonych warzyw,
2 szklanki wody.
Wątrobę pokroić w plastry, cebulę w piórka i zalać mlekiem, pozostawić w mleku z cebulą na całą noc.
Przed przygotowaniem obiadu przelać wątrobę z cebulą na durszlak i przelać wodą. Do garnka dodać warzywa i wodę, zagotować. Kawałki wątroby po ubijać specjalnym urządzeniem do schabowego lub ubić lekko tłuczkiem. Do talerza wsypać mąkę ułożyć plastry wątroby. Na patelnię wlać olej, wątrobę obsypać mąką i układać na rozgrzany olej. Obsmażyć z obu stron na brązowo. Usmażoną wątrobę dodać do garnka z wodą i warzywami. W tłuszczu po smażeniu wątroby usmażyć cebulę na lekko brązowy kolor. Dodać cebulę do gotującej się wątroby w warzywach suszonych. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywę i nadal dusić na wolnym ogniu do powstania sosu i miękkości wątroby, posolić na sam koniec i dodać szczyptę pieprzu czarnego. Obiad podałam z ziemniakami oraz ogórek korniszon mojej produkcji. Wątroba wyszła bardzo krucha.
składniki : 600 g wątroby wieprzowej,
1 duża cebula,
2 szklanki mleka,
2 łyżki mąki ( do wątroby ),
1,5 łyżki suszonych warzyw,
2 szklanki wody.
Wątrobę pokroić w plastry, cebulę w piórka i zalać mlekiem, pozostawić w mleku z cebulą na całą noc.
Przed przygotowaniem obiadu przelać wątrobę z cebulą na durszlak i przelać wodą. Do garnka dodać warzywa i wodę, zagotować. Kawałki wątroby po ubijać specjalnym urządzeniem do schabowego lub ubić lekko tłuczkiem. Do talerza wsypać mąkę ułożyć plastry wątroby. Na patelnię wlać olej, wątrobę obsypać mąką i układać na rozgrzany olej. Obsmażyć z obu stron na brązowo. Usmażoną wątrobę dodać do garnka z wodą i warzywami. W tłuszczu po smażeniu wątroby usmażyć cebulę na lekko brązowy kolor. Dodać cebulę do gotującej się wątroby w warzywach suszonych. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywę i nadal dusić na wolnym ogniu do powstania sosu i miękkości wątroby, posolić na sam koniec i dodać szczyptę pieprzu czarnego. Obiad podałam z ziemniakami oraz ogórek korniszon mojej produkcji. Wątroba wyszła bardzo krucha.
Komentarze
Prześlij komentarz