Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

czwartek, 28 listopada 2019

Wątroba wieprzowa z cebulą w sosie.

Czy koniecznie na obiad musi być mięso, nie sądzę tak więc dziś zrobiłam obiad jakiego mi się chciało od dawna.

składniki : 600 g wątroby wieprzowej,
1 duża cebula,
 2 szklanki mleka,
 2 łyżki mąki ( do wątroby ),
1,5 łyżki suszonych warzyw,
 2 szklanki wody.

 Wątrobę pokroić w plastry, cebulę w piórka i zalać mlekiem, pozostawić w mleku z cebulą na całą noc.
  Przed przygotowaniem obiadu przelać wątrobę z cebulą na durszlak i przelać wodą.
  Do garnka dodać warzywa i wodę, zagotować.
  Kawałki wątroby po ubijać specjalnym urządzeniem do schabowego lub ubić lekko tłuczkiem.
  Do talerza wsypać mąkę ułożyć plastry wątroby. 
  Na patelnię wlać olej, wątrobę obsypać mąką i układać na rozgrzany olej.
  Obsmażyć z obu stron na brązowo.
 Usmażoną wątrobę dodać do garnka z wodą i warzywami. 
  W tłuszczu po smażeniu wątroby usmażyć cebulę na lekko brązowy kolor.
 Dodać cebulę do gotującej się wątroby w warzywach suszonych. 
  Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. 
 Następnie zdjąć pokrywę i nadal dusić na wolnym ogniu do powstania sosu i miękkości wątroby, posolić na sam koniec i dodać szczyptę pieprzu czarnego. 
  Obiad podałam z ziemniakami oraz ogórek korniszon mojej produkcji. Wątroba wyszła bardzo krucha.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu