Kuchnia domowa Agi.

Idealne ciasto na pierogi.

Witam kochani serdecznie ja dziś z innej beczki, może nie świątecznie ale w sumie na święta też mogą być bo ciasto wyszło mi tak idealne że aż rozpływa się w ustach. Polecam do każdego farszu u mnie farsz z płucek wiem jest nie wielu zwolenników podrobów my zaś uwielbiamy wszystkie podroby. Ok dość rozpisywania się podam wam przepis na pierogi.

 składniki : 3 szklanki Mąka Basia tortowa + 2 garści do wyrobienia,
 szczypta soli,
1,5 szklanki mocno ciepłej przegotowanej wody,
1 łyżka oleju.
 wykonanie : Do miski dodać mąkę, szczyptę soli oraz wodę i szybko wymieszać łyżką. Następnie wyrabiać ręką dodając mąkę do czasu aż przestanie się kleić. Gdy jest już wyrobione i jest gładkie i miękkie, dodać olej. I nadal wyrabiać do wchłonięcia się oleju w ciasto. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do odpoczęcia ciasta. Jak już ciasto odpoczęło trwa to około 15 minut, przekroić je na dwa. Następnie na stole lub stolnicy wysypać mąkę, położyć jedną część ciasta i rozwałkować ( z obydwoma kawałkami postąpić tak samo ). Gdy ciasto jest rozwałkowane szklanką wycinać kółeczka. Nałożyć wcześniej przygotowany farsz ( u mnie jak pisałam jest z płuc wieprzowych ). Zaklejać dowolnie pierogi i układać na stole lub stolnicy. W garnku wstawić wodę i ją posolić wkładać przygotowane pierogi ( ciasto wyszło tak dobre że pierogi nawet się nie zatopiły ). Pogotować na wolnym ogniu przekręcając je około 2 - 4 minuty. Z resztki ciasta i farszu zrobiłam pieroga giganta, można również takiego dużego posmarować roztrzepanym jajkiem i go upiec w piekarniku. Podałam ze skwarkami od słoniny.















Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Pomidorowa z makaronem.

U mnie dziś złamanie wszelkich niedzielnych zasad, nie ma rosołu ani schabowego lecz jest szybka pomidorowa gotowa w niecałe trzydzieści min...