Żeberka paski wieprzowe w sosie własnym.
Bardzo lubimy takie zwykłe domowe jedzonko, tym bardziej smakuje kiedy samemu się go przygotuje, może tyłka nie urywa ale smak przebija wszystko.
składniki : 450 g żeberek paski,
0,5 łyżki przyprawy do mięsa,
0,5 łyżki czerwonej papryki słodkiej w proszku,
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego,
3 łyżki oleju,
0,5 łyżki przyprawy chimichurri ( mam z wygranej od Organic - Fabryka Smaku ),
2 szklanki wody,
1 łyżka suszonych warzyw.
wykonanie : Żeberka pokroić na części, obsypać przyprawami i wymieszać odstawić na 15 minut aby mięso przeszło przyprawami, po tym czasie żeberka ułożyć na patelni. Obsmażyć z obu stron na brązowo lekko przypalając. Następnie podlać wodą wsypać suszone warzywa. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Dusić tak długo aż woda wyparuje i powstanie sos nie doprawiać już niczym chyba że ktoś lubi słone. Podałam z całymi ziemniakami, koperkiem i sosem od żeberek oraz surówką z kiszonej kapusty.
składniki : 450 g żeberek paski,
0,5 łyżki przyprawy do mięsa,
0,5 łyżki czerwonej papryki słodkiej w proszku,
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego,
3 łyżki oleju,
0,5 łyżki przyprawy chimichurri ( mam z wygranej od Organic - Fabryka Smaku ),
2 szklanki wody,
1 łyżka suszonych warzyw.
wykonanie : Żeberka pokroić na części, obsypać przyprawami i wymieszać odstawić na 15 minut aby mięso przeszło przyprawami, po tym czasie żeberka ułożyć na patelni. Obsmażyć z obu stron na brązowo lekko przypalając. Następnie podlać wodą wsypać suszone warzywa. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Dusić tak długo aż woda wyparuje i powstanie sos nie doprawiać już niczym chyba że ktoś lubi słone. Podałam z całymi ziemniakami, koperkiem i sosem od żeberek oraz surówką z kiszonej kapusty.
Komentarze
Prześlij komentarz