Reklama

Wyszukaj przepis

Żeberka paski wieprzowe w sosie własnym.

Bardzo lubimy takie zwykłe domowe jedzonko, tym bardziej smakuje kiedy samemu się go przygotuje, może tyłka nie urywa ale smak przebija wszystko.

 składniki : 450 g żeberek paski,
0,5 łyżki przyprawy do mięsa,
0,5 łyżki czerwonej papryki słodkiej w proszku,
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego,
3 łyżki oleju,
 0,5 łyżki przyprawy chimichurri ( mam z wygranej od Organic - Fabryka Smaku ),
2 szklanki wody,
 1 łyżka suszonych warzyw.


 wykonanie : Żeberka pokroić na części, obsypać przyprawami i wymieszać odstawić na 15 minut aby mięso przeszło przyprawami, po tym czasie żeberka ułożyć na patelni.
 Obsmażyć z obu stron na brązowo lekko przypalając. 
 Następnie podlać wodą wsypać suszone warzywa. 
 Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. 
 Dusić tak długo aż woda wyparuje i powstanie sos nie doprawiać już niczym chyba że ktoś lubi słone.
 Podałam z całymi ziemniakami, koperkiem i sosem od żeberek oraz surówką z kiszonej kapusty.

Komentarze

Popularne posty