Reklama

Wyszukaj przepis

Fasolowa z fasolki w zalewie pomidorowej

Jakoś dziś brak siły na cokolwiek ale jeść trzeba bo na chlebie jakoś tak nie bardzo kiedy człowiek nauczony gotowanego. Dlatego podam wam przepis na fajną zupę z fasoli którą robiłam na zimę, bo jakoś mrożona mi n ie smakuje i wolałam smaki lata zamknąć w słoiki, fasolka jest przepyszna choć od koncentratu smak kwaskowaty ale dobry zupa ze śmietaną wyszła słodko kwaśna smak niespotykany. Przepis na ta fasolkę wstawię na końcu ponieważ pochodzi ona z mojej strony na Facebooku

składniki:

0,5 kg dowolnego mięsa z kością ( u mnie kostki żeberkowe ),
2 średnie marchewki,
1 łyżka liści lubczyk - magii,
2 łyżki natki pietruszki,
3/4 kubka dużej śmietany,
0,5 litrowego słoika fasolki w zalewie pomidorowej,
1 łyżka ulubionej przyprawy z solą,
6 - 8 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy i wielkości ziemniaków )

wykonanie:

Do garnka wlać 2 litry wody, dodać dowolne mięso z kością oraz marchew pokrojoną dowolnie. Gotować do miękkości mięsa na kości. Gdy mięso jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, liść lubczyk - magii oraz natkę pietruszki i gotować do miękkości ziemniaków

Gdy ziemniaki są już miękkie fasolę ze słoika przelać na durszlak można opłukać zimną wodą. Tak przygotowana fasolę dodać do zupy i chwilkę pogotować, doprawić do smaku ulubioną przyprawą z solą


Gdy zupa gotuje się na wolnym ogniu w międzyczasie śmietanę rozrobić z wywarem od zupy ( aby śmietana się nie zważyła wystarczy dodać odrobinę cukru w czasie jej rozrabiania ). Zalać zupę i zagotować


Na koniec dodać resztę natki pietruszki i również zagotować. Zupka wyszła bardzo smaczna



 A tu podaję przepis na fasolkę w słoikach.  Fasolka szparagowa w zalewie z koncentratem pomidorowym.

składniki:

2,5 - 3 kg fasolki szparagowej zielonej,
3 łyżki soli.

zalewa:

6 szklanek wody,
2 szklanki cukru,
2 szklanki octu,
2,5 łyżki soli,
2 szklanki oleju,
0,5 łyżki pieprzu czarnego,
2 ząbki czosnku

wykonanie:

Fasolę oczyścić z końcówek, pokroić na mniejsze kawałki chyba że ktoś woli w całości. Nalać wody ponad fasolkę posolić i gotować na wolnym ogniu 20 minut, po tym czasie przelać na durszlak aby ociekała woda. Składniki na zalewę dodać do garnka zagotować. Następnie do słoików dać po cztery małe plasterki czosnku, nałożyć gorącą fasolkę pod pełno, zalać gorącą zalewą i szczelnie zakręcić. Wstawić do garnka ze ściereczką lub kotła, zalać wody pod pokrywkę i wstawić do gotowania, od czasu zagotowania zmniejszyć ogień i pasteryzować 25 minut. Można wyłożyć na ściereczkę do góry dnem lub pozostawić do wystygnięcia w garnku. Weki są dobrze przyjęte gdy pokrywka zassie do środka. Zalewy zawsze gotuję więcej aby nie zabrakło. Wyszło mi 6 słoików pół litrowych. Mam nadzieję że wyjdzie pyszna



Komentarze

Popularne posty