Reklama

Wyszukaj przepis

Ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu.

Podam wam fajny przepis na ziemniaki, najlepiej gdy są małe. Smaży się je podobnie jak frytki tylko tyle że w całości, być może komuś spodoba się ta forma ziemniaka zawsze nam tak smażył dziadek a my się nimi zajadaliśmy. Można jeść same lub tak jak ja dziś przygotowałam z jajkiem sadzonym lub też inny dodatek np. w formie mięsa.

 składniki : 3 kg małych ziemniaków,
1 litr oleju,
sól lub przyprawa do ziemniaków.
 wykonanie : Przygotować ziemniaki, obrać je dokładnie umyć i osuszyć na durszlaku aby ociekły z wody.

 Na głęboką patelnię lub do garnka wlać olej rozgrzać go i wkładać przygotowane ziemniaki. Smażyć na wolnym ogniu do ładnego zarumienienia się ziemniaków co jakiś czas przekręcać je.

 Usmażone ziemniaki wyjąć z tłuszczu za pomocą łyżki cedzakowej aby odsączyć z oleju, posolić lub obsypać przyprawą do ziemniaków i energicznym ruchem podrzucając do góry wymieszać ziemniaki z solą lub przyprawą.

 Moje dzieci i rodzina uwielbiają takie ziemniaki a i tradycja dziadkowa zatrzymana. Take ziemniaki można podać kto z czym lubi polecam serdecznie.


Komentarze

Popularne posty