Reklama

Wyszukaj przepis

Karkówka w sosie śmietanowym.

Ojej jakby tu opisać? Dziś miałam kolędę dlatego obiad późno, babeczki zdążyłam upiec przed księdzem. po za tym syn wraca około 16 godziny do domu ze szkoły to i nie ma sensu wcześniej robić takiego obiadu, zupa owszem bo można ją odgrzać zaś drugie danie nie bardzo nam smakuje odgrzewane. Ale nie ważne, ważne że jest obiad i to całkiem smaczny. Jest nas w tej chwili w domu trzy osoby bo córka w internacie więc dużo nie gotuje bo nie będę wyrzucać jedzenia mam swoje zasady i szkoda mi każdego okruszka.

 składniki : 3 plastry karkówki po około 2,5 cm,
3 łyżki oleju,
1 łyżka suszonych warzyw,
2 łyżki śmietany,
1 płaska łyżka mąki,
2,5 szklanki wody,
szklanka - kubek arcoroc,
ulubiona przyprawa z solą.
 wykonanie : Przygotować plastry karkówki, ( nie solić ) wtedy mięso jest miękkie. Na patelnię dodać olej rozgrzać go położyć przygotowane mięso i obsmażyć na brązowo z obu stron.

 Następnie wlać dwie szklanki wody, dodać suszone warzywa i dusić tak pod przykryciem na wolnym ogniu do wyparowania co najmniej jednej szklanki wody. Gdy już mięso jest dość miękkie dodać koper oraz ulubioną przyprawę z dodatkiem soli. W pół szklanki wody rozrobić śmietanę z mąką aby nie było grudek, wlać do gotującego się mięsa i zagotować do powstania sosu.



 Obiad wyszedł bardzo smaczny podałam go z ziemniakami, sosem z mięsa oraz grzyby opieńki leśne w occie które robiłam na zimę. Proszę napiszcie czy tak bardziej wam się podoba opisywanie czy lepiej jak wcześniej wstawiałam?

Komentarze

  1. Gnieszko,bardzo smaczny blog, uwielbiam takie domowe jedzonko, będę regularnie zaglądać, ciepłe pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję z całego serca ❤️ za tak miłą opinię to dla mnie bardzo ważne również gorąco pozdrawiam.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty