Reklama

Wyszukaj przepis

Wątróbka drobiowa z wieprzową.

Powiem tak dziś obiad inny niż zwykle, wątróbki mi się zachciało ale nie z chlebem czy ziemniakami lecz po prostu z makaronem, dziwna ta moja zachcianka ale i z drugiej strony szybki obiad. Może zdjęcia nie pokażą dobroci wątróbki i mogą wyglądać nie apetycznie ale zapewniam was wyszła super miękka a to za sprawą tego gdyż wątróbkę posoliłam na sam koniec przygotowania jej.

 składniki : 350 g wątroby wieprzowej,
470 g wątróbki drobiowej,
2 łyżki mąki,
5 łyżek oleju,
1 łyżka suszonych warzyw,
2 szklanki wody,
1 duża cebula,
0,5 łyżeczki przyprawy z dodatkiem soli.
 wykonanie : Przygotować oba rodzaje wątróbek, umyć je i osuszyć na durszlaku. Wątrobę wieprzową pokroić na drobniejsze kawałki - paski.
 Następnie do każdej z wątróbek dodać po łyżce mąki pszennej i dokładnie połączyć wątróbki z mąką.

 Na patelnię wlać olej rozgrzać go i najpierw usmażyć wątrobę wieprzową na lekko brązowo.
 Do garnka wlać wodę i suszone warzywa, dodać usmażoną wątrobę wieprzową dusić ją na wolnym ogniu pod przykryciem. W międzyczasie usmażyć wątróbkę drobiową również na brązowo.

 Gdy wątroba wieprzowa jest już miękkawa i zrobił się lekki sos dodać wątróbkę drobiową i nadal dusić na wolnym ogniu przez chwilę, następnie podsmażyć cebulę na lekko brązowy kolor. Cebulę dodać do duszących się wątróbek i chwilę jeszcze wszystko poddusić pod przykryciem aż zrobi się gęsty sos, jak sos jest już idealny posolić ulubioną przyprawą z dodatkiem soli lub samą solą. Obiad czyli wątróbkę podałam z makaronem drobnym oraz papryką konserwową swoją.




Komentarze

Popularne posty