Reklama

Wyszukaj przepis

Kapuśniak ze słodkiej kapusty ze śmietaną.

Co myślicie na temat kurzych łapek ? my bardzo lubimy robiłam już nawet z nich galaretę i rosół są pyszne ale wiem że dla większości łapki to  " fuj ", " ble " itp. ale powiem szczerze teraz ludzie nie wiedzą co dobre, większość jada albo gotowce albo owoce morza, ja akurat nie lubię owoców morza. Lubię zjeść tak jak gotował mój dziadek a u niego zawsze było smacznie może nie koniecznie zdrowo ale kiedyś nie było tyle chemii ile jest teraz.

 składniki : 600 -700 g kurzych łapek,
1 duża marchew,
2 liście laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
2 łyżki liści lubczyk - magii,
1 mały pęczek natki pietruszki,
600 g kapusty słodkiej,
0,5 kubka dużej śmietany,
0,5 łyżeczki cukru (do śmietany ).
 wykonanie : Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte i oczyszczone łapki kurze ( miałam mrożone ) oraz marchew pokrojoną dowolnie, ziela ,liście laurowe i liście lubczyk magii. Gdy się zagotuje chwilę gotować na wolnym ogniu do pół miękkości marchwi.
 Jak już zupa się gotuje i marchew jest lekko miękka dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do ich miękkości. W międzyczasie poszatkować dowolnie kapustę.
 
Gdy ziemniaki są już miękkie dodać wcześniej poszatkowaną wcześniej kapustę oraz dodać natkę pietruszki pokrojoną. W międzyczasie gdy kapuśniak gotuje się na wolnym ogniu, śmietanę rozrobić z wywarem od zupy oraz cukrem ( wtedy śmietana się nie zważy ). Zupę doprawić według swego smaku ulubioną przyprawą z solą.

 Przygotowaną wcześniej śmietaną zalać zupę szybko zamieszać i zagotować.
 Zupka wyszła bardzo smaczna można ją podać z odrobiną pieprzu naturalnego.

Komentarze

Popularne posty