Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 29 lutego 2020

Krupnik na serduszkach drobiowych.

Ja dziś w kuchni nie próżnuję same smakołyki przygotowuję. Na obiad była zupka kolorowa na serduszkach  przygotowana. Wiem są ludzie którzy nie ruszą podrobów my zaś uwielbiamy, serduszka, wątróbkę a nawet kurze łapki z których właśnie zrobiłam galaretę, teraz sobie stygnie. No ok tu mowa o zupce podaję przepis może ktoś się skusi.

 składniki : 0,5 kg serduszek drobiowych,
1 duża marchew,
1 mały korzeń pietruszki,
1 mały liść pora,
1 łyżka liści lubczyk - magii,
1 mały pęczek natki pietruszki,
6 - 8 ziemniaków w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy,
0,5 szklanki kaszy (szklanka pojemność 210 ml ),
1 mały ząbek czosnku,
ulubiona przyprawa z solą.
 wykonanie : Do garnka wlać 2 litry wody dodać serduszka przekrojone na pół i dokładnie umyte ze skrzepów krwi, dodać również marchew pokrojoną dowolnie, korzeń pietruszki oraz drobno pokrojony liść pora. Gotować pod pół przykryciem na wolnym ogniu do czasu miękkości serduszek, w czasie gotowania zebrać delikatnie szumowiny.  Może nie wygląda za dobrze ale efekt końcowy pyszny.
 Gdy serduszka są już wystarczająco miękkie dodać suszoną włoszczyznę jeśli chcecie, ziemniaki pokrojone w kostkę i od razu wsypać kaszę. Gotować na wolnym ogniu do czasu miękkości ziemniaków i kaszy.
 Jak już ziemniaki i kasza są miękkie doprawić według swego smaku przyprawą z solą dodać liście lubczyk - magii oraz czosnek pokrojony drobno jeśli ktoś nie lubi czosnku można pominąć.
 Na sam koniec gotowania zupki dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki.
 Zupka naprawdę wyszła przepyszna ale kto nie ugotuje ten nie skosztuje, polecam choć pewnie i tak mnie zaraz ocenicie że fuj czy niedobre zrozumiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu