Reklama

Wyszukaj przepis

Naleśniki ze swojskim dżemem z truskawek.

A więc tak gotowałam dziś zupę z zielonej soczewicy, a że smaki i kolor mi się nie podobał, wylałam ją, było już późno więc na szybko zrobiłam naleśniki. Wyszły bardzo smaczne a już ze swojskim dżemem to jak to mówią " Niebo w gębie ", my jeszcze uwielbiamy z dodatkiem kwaśnej śmietany ale nie każdy ma jednakowy smak niektórzy wolą jeść w innej wersji. Jednak tu chodzi o przepis na ciasto naleśnikowe więc już podaję.

składniki: 

3 szklanki ( szklanka - kubek ARCOROC ) mąki pszennej Babuni typ 650,
2 jajka,
szczypta soli,
3,5 szklanki mleka 3,2 %,
olej do smażenia.

 wykonanie:

 Do miśki dodać składniki bez oleju, wszystko dokładnie zmiksować do połączenia się całych składników.

 Gdy ciasto jest już przygotowane, na patelnię do naleśników o średnicy 25 cm dodać odrobinę oleju rozgrzać go i chochlą wlewać ciasto, smażyć na średnim ogniu. Gdy wylane ciasto zacznie się jakby ścinać przekręcić na drugą stronę i smażyć również na złoty kolor.




 Usmażone naleśniki ułożyć na talerzu, z tego przepisu wyszło mi 14 naleśników, są smaczne i nie gumowate.

 Na usmażone naleśniki nakładać dowolny farsz, dżem czy kto co woli. Zawijać dowolnie.


 Tak jak pisałam wyżej podałam ze swojskim dżemem i kwaśną śmietaną.



Komentarze

Popularne posty