Dziś syn zażyczył sobie pizzę więc mamusia zrobiła ale taką jak my lubimy z pieczarkami i cebulką oraz spora ilość sera. Zaraz znowu dostanę komentarze że biedna moja pizza ale ja nie lubię z dodatkiem szynki czy innych dodatków lubię tylko z grzybami, każdy może dodać sobie co lubi. Tu bardziej chodzi o przepis na ciasto a nie dodatki do pizzy.
składniki : 2,5 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),
1 płaska łyżeczka soli,
0,5 łyżeczki cukru,
10 g drożdży,
1 łyżka margaryny,
1 jajko,
0,5 szklanki ciepłej wody.
dodatkowo : 500 g pieczarek,
1 średniej wielkości cebula,
6 łyżek oleju,
4 łyżki koncentratu,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
ser żółty dowolna ilość.
wykonanie : W ciepłej wodzie rozrobić drożdże dodając 1 łyżeczkę mąki i pół łyżeczki cukru. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do miski dodać mąkę, sól, roztrzepane jajko oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto do połączenia się składników. W międzyczasie roztopić masło lub margarynę.
Roztopioną ciepłą ( nie gorącą ) margarynę dodać do wyrobionego ciasta i wyrabiać do czasu aż wchłonie ciasto całą margarynę pod koniec podsypując odrobiną mąki. Ciasto jest miękkie i elastyczne.
Tak przygotowane ciasto postawić pod ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je na stolnicę wysypaną mąką i lekko rozwałkować wałkiem na dowolną grubość ( my nie lubimy bardzo cienkiego ciasta więc jest rozwałkowane tak średnio ).
Rozwałkowane ciasto położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować dowolnym sosem, na sos położyć ser a na ser podsmażone z cebulką pieczarki to moja wersja lecz każdy może dodać swoje ulubione dodatki.
Tak przygotowaną pizzę wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i piec 22 minuty w zależności od piekarnia do ładnego zarumienienia.
Gdy pizza już się upiecze posypać dowolnym serem ( u mnie ser gouda pokrojony w kostkę ). Piekarnik ustawić na 200 stopni i z tak przygotowanym serem podpiec jeszcze pięć minut ale to też jest zależne od sera i piekarnika.
Pizza wyszła bardzo smaczna a ciasto puchate. Nie spodziewałam się aż takiego efektu ponieważ przepis wymyśliłam na szybko z głowy, ale jestem bardzo miło zachwycona.
Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.
Wyszukaj przepis dla siebie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne w tym miesiącu
-
Maj jak to maj pogoda nas nie rozpieszcza i często mamy przeziębienia tak jak właśnie ja obecnie na nic nie mam siły katar po pachy 😂😂😂😂...
-
Co tam u was ? dawno mnie nie było a to tylko dlatego że obecnie przebywam u córki aż w Grajewie, tak więc dzisiejszy obiad od niej z domu...
-
Mielone to najsmaczniejsze kotlety w Polskich rodzinach czyż nie ? mam dziś dla was mój kolejny pomysł na pyszne soczyste a zarazem syte kot...
-
Witam serdecznie w pochmurny i deszczowy wtorek jak dziś u was prezentuje się dzień obiadowy ? u nas krokiety mojego pomysłu. Została mi pas...
-
Chcecie przepis na moje wymyślone bułki drożdżowe ? a dlaczego wymyślony ponieważ nie zrobione na parze a gotowane w zwykłej wodzie, bułki w...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz