Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 22 lutego 2020

Pizza na drożdżowym cieście.

Dziś syn zażyczył sobie pizzę więc mamusia zrobiła ale taką jak my lubimy z pieczarkami i cebulką oraz spora ilość sera. Zaraz znowu dostanę komentarze że biedna moja pizza ale ja nie lubię z dodatkiem szynki czy innych dodatków lubię tylko z grzybami, każdy może dodać sobie co lubi. Tu bardziej chodzi o przepis na ciasto a nie dodatki do pizzy.

 składniki : 2,5 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),
1 płaska łyżeczka soli,
0,5 łyżeczki cukru,
10 g drożdży,
1 łyżka margaryny,
1 jajko,
0,5 szklanki ciepłej wody.

dodatkowo : 500 g pieczarek,
1 średniej wielkości cebula,
6 łyżek oleju,
4 łyżki koncentratu,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
ser żółty dowolna ilość.
 wykonanie : W ciepłej wodzie rozrobić drożdże dodając 1 łyżeczkę mąki i pół łyżeczki cukru. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
 Do miski dodać mąkę, sól, roztrzepane jajko oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto do połączenia się składników. W międzyczasie roztopić masło lub margarynę.

 Roztopioną ciepłą ( nie gorącą ) margarynę dodać do wyrobionego ciasta i wyrabiać do czasu aż wchłonie ciasto całą margarynę pod koniec podsypując odrobiną mąki. Ciasto jest miękkie i elastyczne.

Tak przygotowane ciasto postawić pod ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
 Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je na stolnicę wysypaną mąką i lekko rozwałkować wałkiem na dowolną grubość ( my nie lubimy bardzo cienkiego ciasta więc jest rozwałkowane tak średnio ).



 Rozwałkowane ciasto położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować dowolnym sosem, na sos położyć ser a na ser podsmażone z cebulką pieczarki to moja wersja lecz każdy może dodać swoje ulubione dodatki.


Tak przygotowaną pizzę wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i piec 22 minuty w zależności od piekarnia do ładnego zarumienienia.
Gdy pizza już się upiecze posypać dowolnym serem ( u mnie ser gouda pokrojony w kostkę ). Piekarnik ustawić na 200 stopni i z tak przygotowanym serem podpiec jeszcze pięć minut ale to też jest zależne od sera i piekarnika.


 Pizza wyszła bardzo smaczna a ciasto puchate. Nie spodziewałam się aż takiego efektu ponieważ przepis wymyśliłam na szybko z głowy, ale jestem bardzo miło zachwycona.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu