Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

piątek, 21 lutego 2020

Śledź z cebulką w śmietanie.

Dziś obiad jakby postny ale to tylko dlatego że bardzo chodził za mną śledź no i swoje wychodził. Uwielbiam śledzie strasznie zwłaszcza te z cebulką w oleju ale mąż zażyczył sobie w śmietanie tak jak jadł za czasów młodości a że ja dobra żonka to mu przyrządziłam bardzo się ucieszył bo jak stwierdził " Najadłem się jak bąk ". No powiem że fajne takie postne jedzenie raz na jakiś czas.

 składniki : 6 sporych płatów śledziowych około 600 - 700 g,
1 duża cebula,
szczypta soli i pieprzu,
3 czubate łyżki śmietany 18 %.
 wykonanie : Cebulę obrać pokroić w grubszą kostkę posolić szczyptą soli i uciskając ręką zmiękczyć ją.
 Śledzie wymoczyć zmieniając wodę co najmniej ze dwa razy po pół godziny, ja moczyłam w tym czasie póki obrałam ziemniaki i zanim się ugotowały (bo samo przygotowanie śledzi to chwilka ). Wymoczone śledzie osuszyć z nadmiaru wody na durszlaku, następnie pokroić je na większe kawałki dodać je do cebuli, wsypać szczyptę pieprzu i dodać śmietanę.
 Śledzie z całością wymieszać łyżką i odstawić do czasu aż ziemniaki się ugotują po to aby śledź przegryzł się z cebulą i śmietaną.
 Wiem co dla niektórych taki obiad jest beznadzieją my zaś lubimy zjeść dla odmiany coś innego niż tylko mięso.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu