Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

piątek, 6 marca 2020

Ciasteczka francuskie z plasterkami jabłka.

Zbliża się weekend wielkimi krokami dlatego dziś przygotowałam ciasteczka, bardzo proste w wykonaniu a już nie wspomnę jak szybko znikają że do weekendu raczej ich nie będzie. No cóż będzie trzeba znowu coś upiec babeczki, ciasto czy co tam mi wpadnie w głowę. Ale na pewno wtedy z chęcią podzielę się przepisem.

 składniki : 2 gotowe ciasta francuskie każde po 300 g,
1 jajko,
3 jabłka dość spore,
10 łyżeczek cukru kryształ.
 Przygotowane ciasto francuskie przekroić wzdłuż na dwa paski oraz w poprzek  na cztery - pięć kwadratów ( w zależności od wielkości jabłek i ciastek jakie chcemy ).
 W międzyczasie przygotować jabłka obrać je, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na plasterki dowolnej grubości.
 Na przygotowany kwadracik ułożyć po 4 - 5 plasterków jabłka i obficie posypać łyżeczką cukru kryształ.

 Nakryć drugim kawałkiem kwadrata i za pomocą widelca po zaklejać wszystkie boki.

Tak przygotowane ciasteczka położyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować obficie roztrzepanym wcześniej jajkiem.

 Posmarowane ciasteczka wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika na 180 stopni i piec 30 minut do ładnego zarumienienia.


 Ciasteczka wyszły tak pyszne że brak mi słów na ich opisanie, po prostu musicie sami się przekonać piekąc je. Serdecznie polecam nadają się wyśmienicie na zbliżający się Dzień Kobiet.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu