Reklama

Wyszukaj przepis

Grochówka z całego grochu.

Dziś zupkę ugotowałam z grochu kupionego prosto od gospodarza bez chemii i konserwantów. U mnie w domu bardzo lubią grochówkę czy z grochu całego czy też połówek, w sumie za każdą zupą wręcz szaleją. A tak na poważnie ja też bardziej najadam się zupom niż drugim daniem.

 składniki : 1,5 szklanki grochu całego ( szklanka pojemność 210 ml ),
6 - 8 ziemniaków ( w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy ),
1 średnia marchew,
1 mały korzeń pietruszki,
1 łyżka liści lubczyk - magii,
1 mały pęczek natki pietruszki,
2 łyżki majeranku,
1 łyżka mąki pszennej,
kawałek pora ( część zielona ),
dowolny kawałek mięsa z kością.

dodatkowo : boczek.

 wykonanie : Przygotowany groch namoczyć na noc w zimnej wodzie. Do garnka wlać 2 litry wody dodać groch przecedzając go przez sito aby pozbyć się wody z moczenia, przepłukać go. Dodać dowolne mięso ( u mnie kostki żeberkowe ), przecedzony groch, marchew i korzeń pietruszki pokrojony dowolnie oraz pokrojony liść pora. Całość gotować do miękkości grochu.
 Gdy groch jest już miękki dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, zupę doprawić ulubioną przyprawą z solą i gotować do miękkości ziemniaków.
 Jak ziemniaki w zupie są już miękkie dodać majeranek i po chwili liście lubczyk - magii oraz natkę pietruszki chwilę pogotować.

W czasie gdy zupa gotuje się na małym ogniu na patelni podsmażyć boczek około 8 plastrów, usmażony boczek wyjąć na talerzyk a z na tłuszczu po boczku usmażyć łyżkę mąki. Gdy mąka jest już podsmażona wlać wywar od zupy i zrobić zasmażkę czyli połączyć mąkę z wywarem tak aby nie było grudek.
 Gotującą się zupę zalać zasmażką i ponownie zagotować, odstawić z ognia.
 Tak przygotowaną zupę podałam z usmażonymi plastrami boczku.

Komentarze

Popularne posty