Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

środa, 4 marca 2020

Pierogi z twarogiem na słodko.

Jak ja dawno nie jadłam pierogów z twarogiem na słodko i choć dziś się kiepsko czuję to szybko pierogi formuję. Dwa kółeczka trochę farszu i obiadek gotowy. Podam wam przepis na ciasto może skorzystacie z przepisu, sposób zawijania prosty jak barszcz. Zrobi je nawet dziecko.

 składniki : 3 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),
szczypta soli,
3/4  do 1 szklanki mocno ciepłej przegotowanej wody.

dodatkowo : 500 g twarogu ( miałam pół tłusty ),
4 łyżki cukru,
2 łyżki śmietany.
 Do twarogu dodać cukier i wymieszać zgniatając wszystko widelcem. Następnie dodać śmietanę i wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się twarogu ze śmietaną.
 Do miski dodać mąkę i  sól, dolewając gorącą wodę energicznym szybkim ruchem łyżki wymieszać mąkę z wodą aby się nie zaparzyła.

 Następnie ręką lub za pomocą miksera wyrobić ciasto do połączenia się składników, następnie dodać 1 łyżkę oleju i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie cały olej. Ciasto wychodzi miękkie i elastyczne. Ciasto pozostawić pod ściereczką na około 15 minut aby odpoczęło.


 Gdy ciasto już odpoczęło, stolnicę wysypać mąką, rozłożyć ciasto po wierzchu również posypać mąką. Rozwałkować ciasto dowolnie ( ja rozwałkowałam dość cienko tak mniej więcej na 2 mm ). Z rozwałkowanego ciasta szklanką wycinać kółeczka.


 Gdy już mamy kółeczka powycinane brać po dwa, rękoma porozciągać oba tak samo, następnie położyć łyżeczkę przygotowanego twarogu, nakryć drugim kółeczkiem i zaklejać okrężnie formując tak jakby kwiatka.




 Ułożyć gotowe na stolnicy a w międzyczasie wstawić wodę lekko ją soląc. Z resztki ciasta zrobiłam innego pieroga.

 Gdy woda już się zagotuje wkładać przygotowane pierogi i od czasu wypłynięcia na wierzch gotować od 5 - 7 minut na wolnym ogniu. Ugotowane pierogi wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej na talerz.


 Tak przygotowane pierogi można jeść kto z czym sobie życzy u mnie były ze sporą ilością cukru oraz kwaśną śmietaną bo tak pamiętam z dzieciństwa do tego dodałam po bokach truskawki z kompotu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu