Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 25 kwietnia 2020

Chleb z ziołami na sodzie i maślance.

Dziś upiekłam chlebek z ziołami z przepisu mojej koleżanki Beatki ale nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła zmian do przepisu. Zauważyłam że się chyba uzależniłam od pieczenia chleba. Ten chlebuś zostaje u mnie na stałe tylko co jakiś czas upiekę z czym innym, podam wam przepis może zechcecie skorzystać jak dla mnie mega smaczny.

składniki :
1,5 szklanki mąki pszennej typ 480 ( szklanka pojemność 210 ml ),
1 szklanka mąki pszennej babuni typ 650,
1 płaska łyżeczka soli,
0,5 łyżeczki cukru,
1,5 szklanki maślanki,
1,5 płaskiej łyżeczki sody,
4 - 5 łyżek oleju,
2 łyżeczki pomidorki ziołowe z czosnkiem i bazylią.
wykonanie : Do miski przesiać obie mąki wsypać sól i wymieszać. Do wymieszanej mąki z solą wlać maślankę i dodać sodę. Wszystko wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się składników.
Gdy już całość się połączyła wlać olej i znowu dokładnie wymieszać. Gdy już wymieszane z olejem dodać suszone pomidorki z ziołami i również wymieszać całość.


Do blaszki 31 * 12 wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto chlebowe , posypać ciasto dowolnymi nasionami ( u mnie słonecznik ).

Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika ustawionego na 210 stopni i piec 35 - 40 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka. Upieczony chleb wyjąć z formy zdjąć papier i studzić na kratce.


Chlebuś wyszedł bardzo smaczny a już z dodanymi suszonymi pomidorkami w środku to niebo w gębie, do tego prawdziwe masło i nic do szczęścia więcej mi nie trzeba. Zakochałam się w chlebku od pierwszego widzenia. Serdecznie polecam niebawem zrobię kolejny. Ukrojona kromka sama mówi za siebie ( czyli like widoczne gołym okiem ).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu