Kuchnia domowa Agi.

Chlebuś.

Zrobiłam dziś pyszny drugi w moim życiu chlebek ale na pewno nie ostatni. Ten chlebek jest z przepisu mojej drogiej koleżanki Agnieszki która również prowadzi bloga. Podam link do jej przepisu na chlebek z którego ja zrobiłam lecz przemieniłam jej składniki na szklanki. http://agusiowesmakolyki.blogspot.com/2020/03/chleb-tostowy.html. Może mój chlebek nie jest idealny jak Agi ale jest bardzo smaczny i bardzo mięciutki w środku.

składniki :
3,5 szklanki mąki ( szklanka pojemność 210 ml ),
1,5 szklanki ciepłej wody,
20 g świeżych drożdży,
1 łyżeczka miodu ( dałam prawdziwy ),
1 łyżeczka soli,
6 łyżek oleju.
wykonanie : Do miski wlać ciepłą wodę, dodać rozkruszone drożdże oraz łyżeczkę miodu. Wszystko wymieszać i odstawić na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Gdy już jest widoczna praca drożdży wtedy wsypać trzy szklanki mąki  ( ja użyłam mąkę Szymanowska typ 480, akurat miałam bo pojawiła się w Biedronce ) oraz sól i wymieszać całość łyżką. następnie wlać 6 łyżek oleju i również wymieszać, następnie chwilę wyrobić ręką jak w moim przypadku lub mikserem z hakiem.

Wyrobione ciasto obsypać z wierzchu odrobiną mąki i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta. Czyli do podwojenia swojej objętości.

Jak już ciasto podwoiło swoją objętość, wyłożyć je na stolnicę wysypaną mąką dodać jeszcze pół szklanki mąki i jeszcze na stolnicy je wyrabiać. Wyrobione ciasto przełożyć do blaszki 40 * 12 wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch ciasta posmarować mlekiem i odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia.

Gdy już ciasto w blaszce podwoiło swoją objętość. Wstawić je do nagrzanego piekarnika nastawionego na 200 stopni i piec 45 - 50 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka. 10 minut przed końcem pieczenia chlebka można smarować go wodą. Po upieczeniu również posmarować wodą ( wtedy skórka jest miękka ). Upieczony studzić na kratce.


Chlebuś wyszedł rewelacyjny z wierzchu lekko chrupiąca skórka dzięki temu że posmarowałam wodą zaś w środku mega mięciutki. Taki chlebuś świetnie nadaje się na śniadanie czy też kolację do tego prawdziwe masło i nic więcej do szczęścia nam nie potrzeba. Na pewno to nie będzie mój ostatni chlebuś.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa barszcz czerwony do ziemniaków

Czy lubicie barszcz czerwony z tartych ziemniaków taki do ziemniaków ugotowanych osobno ze skwarkami od słoniny. Ja dziś zaserwowałam barszc...