Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa z czerwonej soczewicy.

Postanowiłam dziś przypomnieć sobie zupę którą bardzo dawno temu gotowałam. I nie żałuję zupa wyszła bardzo smaczna a smak podobny do grochowej zmieszaną z pomidorową. Nie wiem jak wy ale ja lubię soczewicę oczywiście tylko czerwoną bo z zielonej próbowałam robić zupę i wychodzi bardzo brzydka ( nie polecam ) no chyba że inne danie z zielonej soczewicy.

składniki :
Dowolny kawałek mięsa ( nie będę ukrywać u mnie skórki wieprzowe ),
1 średnia marchew,
kawałek pora,
0,5 szklanki czerwonej soczewicy ( szklanka pojemność 210 ml),
1 słoik 300 g swojskiej pulpy pomidorowej lub mały koncentrat pomidorowy,
1 łyżka majeranku,
2 małe ząbki czosnku,
5 ziarenek ziela angielskiego,
1 liść laurowy,
5 - 6 ziemniaków,
0,5 łyżeczki cukru,
1 mały pęczek natki pietruszki,
80 g boczku wędzonego,
ulubiona przyprawa z solą.

wykonanie : Do garnka wlać 1,5 litra wody, dodać dowolne mięso ( najlepiej takie które szybko się gotuje do miękkości ), marchew pokrojoną marchew i od razu soczewicę, gotować do pół miękkości soczewicy. W między czasie gdy wszystko się gotuje wkroić por, dodać ziela angielskie oraz liść laurowy. Gdy już soczewica jest na pół miękka dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.

Jak już ziemniaki są miękkie dodać majeranek, doprawić zupę według swego smaku przyprawą z dodatkiem soli, zagotować. Następnie wlać swojską pulpę pomidorową lub dodać koncentrat pomidorowy i łyżeczkę cukru dla lepszego smaku, również zagotować. Po chwili wkroić drobno natkę pietruszki i pogotować chwilę na małym ogniu.


W czasie gdy zupa się gotuje, boczek pokroić w kostkę i go podsmażyć na patelni. Jak już podsmażony na rumiano, do zupy dodać sam boczek bez tłuszczu który stopi się podczas smażenia. Zagotować zupę i odstawić.


Zupa wyszła naprawdę bardzo smaczna, można ją zajadać np. z kromka chleba. Polecam każdemu kto lubi soczewicę ona jest bardzo zdrowa.



Komentarze

Popularne posty