Co powiecie na pyszne ciasteczka rozpływające się w ustach ? Jest przy nich mało pracy a smak bombowy do kawy w 15 minut gotowy. Skusicie się na takie ciasteczka ? Tak dziś ze szczęścia siedziałam i ich sobie wymyśliłam, wreszcie po 18 - tu latach doczekałam się mieszkania może nie duże ale ważne że jest jestem mega szczęśliwa i chętnie podzielę się z wami tą wiadomością. Ok teraz podam wam przepis na ciasteczka biszkoptowe.
składniki :
2 jajka,
0,5 szklanki cukru kryształ ( szklanka pojemność 210 ml ),
0,5 szklanki mąki pszennej,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki aromatu cytrynowego.
dodatkowo : 5 -6 łyżek masy krówka ( tak około, bo po pół łyżeczki na ciastko ).
wykonanie : Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier, wlać olejek cytrynowy i całość zmiksować na pulchną masę tak zwany kogel - mogel.
Gdy mamy już zmiksowaną masę jajeczną, wsypać mąkę i dodać proszek do pieczenia. Również całość zmiksować do połączenia się masy jajecznej z mąką i proszkiem do pieczenia.
Na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia nakładać po łyżce do półtorej łyżki ciasta. na ciasto położyć po pół łyżeczki masy krówka ( smak dowolny ). Ciastka nakładać w odstępach ponieważ w czasie pieczenia będą rosły.
Tak przygotowane ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 13 - 15 minut w zależności od piekarnika i przypieczenia jaki chcemy czy jaśniejszy czy ciemniejszy. Upieczone ciasteczka studzić na kratce do całkowitego ostygnięcia. Jak już całkiem ostygną ściągać z papieru za pomocą noża.
Z tego przepisu wyszło mi 16 big ciastek. Jeśli ktoś potrzebuje większej ilości ciastek wystarczy zwiększyć produkty. Polecam serdecznie choć sama je wymyśliłam to idealnie nadają się do kawy i nie tylko a dla dzieci to miód na ich podniebienia.
Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.
Wyszukaj przepis dla siebie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne w tym miesiącu
-
Robiliście - piekliście już kiedyś pasztet z cukinii ? jeżeli nie to z czystym sumieniem polecam wam upieczenie takiej wersji pasztetu będzi...
-
Co dziś u was w taki upał króluje w czas obiadowy ? ja przygotowałam kartacze i przyznam się bez bicia że to moje pierwsze kartacze w życiu ...
-
Zdradzę państwu przepis jak przygotować wątróbkę aby w czasie smażenia nie pryskała. Jesteście ciekawi ? w takim razie zabieram się za pisan...
-
Do Niedzielnej kawki kłaniają się pyszne drożdżówki wykonane na zsiadłym mleku z borówkami i kruszonką. Lubicie ? mogą być wykonane z dowoln...
-
Dziś z wielką przyjemnością zaproszę Państwa na pyszną surówkę obiadową z ogórków gruntowych którą nauczyła mnie była teściowa, jest to najs...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz