Reklama

Wyszukaj przepis

Gulasz z indyka w sosie własnym.

Polecam dziś na obiad gulasz z indyka z dodatkami. Uwielbiamy taki obiad dość szybko się go przygotowuje a znika jeszcze szybciej. Podam wam przepis jeśli zechcecie to skorzystacie jeśli nie to zrobicie po swojemu. Ale mam nadzieję że bardzo wam się spodoba to danie.

składniki :
1 kg mięsa gulaszowego z indyka,
1 łyżka przyprawy staropolskiej do mięs i drobiu,
1,5 łyżki przyprawy do kurczaka,
2 łyżki panierki do kurczaka,
2 łyżki śmietany,
3 łyżki oleju,
25 g natki pietruszki,
3,5 szklanki wody ( szklanka pojemność 210 ml ),
3 - 4 łyżki suszonej włoszczyzny,
0,5 łyżki przyprawy z dodatkiem soli.
wykonanie : Przygotować mięso gulaszowe indycze, pokroić je w dowolne kawałki. Obsypać przyprawami i dodać olej. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się przypraw w mięso i odstawić na 10 minut.


Gdy mięso odstało swój czas przełożyć je na suchą dużą patelnię i obsmażyć do czasu wyparowania z mięsa soków. Następnie dodać suszone warzywa i od razu wlać 3,5 szklanki wody, dusić całość pod przykryciem na wolnym ogniu co jakiś czas przemieszać.



Jak z duszonego mięsa ubyło około szklanki wody i mięso z warzywami jest miękkie wkroić natkę pietruszki i jeszcze dusić do czasu aż będzie widoczne gęstnienie sosu. Gdy już gęstnieje i pozostało około szklanki wody dodać dwie czubate łyżki śmietany 18 %, zamieszać, zagotować i gotowe. W międzyczasie doprawić przyprawą z solą.


Tak przygotowany gulasz podałam z kaszą którą uprażyłam z suszonymi warzywami oraz ogórek kiszony swojski robiony na zimę. Gulasz można podać z ziemniakami czy z innymi kaszami kto jakie lubi.



Komentarze

Popularne posty