Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 19 maja 2020

Pasta z makreli z puszki.

Macie nadmiar makreli w oleju i nie wiecie co z niej zrobić ? Chętnie podam wam świetny pomysł na pastę do kanapek, taka pasta nigdy się nie przeje. Ja wymyślam co raz to inną i dzieciaki są bardzo zadowolone uwielbiają te pasty które zrobię a rybę samą z oleju nie bardzo chcą jeść.

składniki :
1 cebula około 250 g,
1 gęsie jajko lub 2 - 3 kurze ( ugotowane na twardo ),
4 średniej wielkości ogórki kiszone,
6 puszek makreli w oleju po 170 g każda,
5 - 6 łyżek majonezu,
0,5 łyżki soli,
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego.
wykonanie : Do większej salaterki wkroić cebulę w drobną kostkę posolić ją i za pomocą ręki uciskając  do puszczenia soków i zmiękczenia cebuli. Następnie zetrzeć na tarce jarzynowej ogórki kiszone oraz jajko ugotowane na twardo gęsie jak w moim przypadku lub kurze kto jakie woli.

Jak już wyżej wymienione składniki są dodane do salaterki, dodać makrelę z puszki odlewając olej ( nie dodawać z olejem ). Wsypać pieprz czarny i całość rozgnieść widelcem łącząc ze sobą produkty w salaterce.

Do wymieszanej pasty z resztą składników dodać majonez i nadal mieszając całość widelcem połączyć w jedną całość.

Taka pasta to świetne rozwiązanie dla ryb w oleju które nie każdy lubi a z pasty domownicy będą zachwyceni. Kanapkę z taką pastą można podać z pomidorem, ogórkiem kiszonym czy z czym kto sobie życzy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu