Reklama

Wyszukaj przepis

Żeberka w pomidorach z sosem.

Puk puk to ja podam wam dziś przepis na smakowite żeberka które wymyśliłam na obiad. Naprawdę są godne polecenia. Nawet moja rodzinka się zdziwiła że wymyśliłam im taki dobry obiad, zawsze to coś innego niż tradycyjne żeberka. Jeśli będziecie zainteresowani zapraszam po przepis poniżej.

składniki :
850 g żeberek,
330 g pomidorów świeżych,
2 łyżki suszonej włoszczyzny,
2,5 szklanki wody ( szklanka pojemność 210 ml ),
1 łyżka mąki pszennej,
4 czubate łyżki śmietany 18 %,
2 łyżki natki pietruszki,
0,5 łyżeczki cukru,
1 łyżka marynaty staropolskiej do mięs i drobiu,
0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
3 łyżki oleju,
0,5 łyżeczki przyprawy z solą np.Vegeta.
wykonanie : Przygotować żeberka, pokroić je na porcje, następnie posypać pieprzem cytrynowym i przyprawą staropolską, wlać olej. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut aby przyprawy wchłonęły w żeberka.

Gdy żeberka odstały swój czas i pachną ładnie przyprawami. Na dużą patelnię przełożyć żeberka częścią z mięsem w stronę patelni i obsmażyć z obu stron na rumiany kolor. Następnie gdy żeberka są już obsmażone, wlać przegotowaną wodę oraz wsypać suszoną włoszczyznę i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do czasu miękkości żeberek i wyparowania z nich około 1 szklanki wody.


Gdy już żeberka są miękkie i wyparowała z nich około 1 szklanki wody, dodać pomidory sparzone i obrane ze skórki pokrojone dowolnie, posypać przyprawą z solą i nadal dusić na wolnym ogniu. Następnie wkroić natkę pietruszki i jeszcze chwilkę poddusić.

Jak już żeberka są podduszone z pomidorami i pietruszką, śmietanę rozrobić z sosem od żeberek, mąką oraz cukrem ( dodając cukier śmietana nie zważy się ). Zalać przygotowaną śmietaną żeberka i podsmażyć do czasu aż powstanie lekko gęsty sos.

Tak przygotowane żeberka podałam z całymi ziemniakami polanymi sosem oraz ogórek korniszon które robiłam na zimę. Polecam serdecznie takie żeberka smakują rewelacyjnie.




Komentarze

Popularne posty