Reklama

Wyszukaj przepis

Ćwiartki kurczaka pieczone na soli

Powiem tak zauważyłam na grupach kulinarnych jak pieką całe kurczaki na soli i tak sobie mówię " a co mi zależy spróbować upiec ćwiartki na soli, ciekawa jestem smaku "i nie żałuję ćwiartki wyszły bardzo smaczne nie czuć nadmiaru soli, a smak podobny jak kurczak z rożna. Polecam każdemu kto jeszcze nigdy tak nie jadł

składniki:

1,5 kg ćwiartek z kurczaka,
3/4 kilograma soli grubszej,
3 łyżki roztopionego swojskiego smalcu

wykonanie:

Na blaszkę od piekarnika wyłożyć folię aluminiową lub papier do pieczenia ( najlepiej papier mi niestety zabrakło ), wysypać sól i wyrównać ją po całości. Ćwiartki z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć na durszlaku lub za pomocą ręcznika kuchennego

Osuszone ćwiartki z kurczaka ułożyć na wysypanej soli ( powoli aby sól się nie wkleiła w mięso ). Posmarować roztopionym swojskim smalcem i ponacinać skórę


Tak przygotowane ćwiartki z kurczaka wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 1 godzinę i 50 minut. 10 minut przed końcem czasu piekarnik przestawić na 200 stopni aby ładnie zarumieniła się skórka. W czasie pieczenia nie obracać ćwiartek

Upieczone ćwiartki kurczaka podałam z młodymi ziemniakami i koperkiem oraz surówką z sałaty na słodko - kwaśno tak jak lubimy. Ćwiartki kurczaka wyszły idealne skórka mega chrupiąca a mięso samo odchodziło od kości



Komentarze

Popularne posty