Reklama

Wyszukaj przepis

Malutkie zgrabniutkie kluseczki.

Nie wiecie co zrobić z pozostałych ziemniaków z dnia poprzedniego ? Podam wam przepis na malutkie kluseczki podobne do śląskich lecz w małej wersji i bez dziurki. Takie malutkie chętnie zje każde dziecko są dosłownie na jeden kęs. Myślę że spodoba wam się mój pomysł na pyszny obiad.

składniki :
520 g ziemniaków ( z dnia poprzedniego ),
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej ( szklanka pojemność 210 ml ),
1 małe jajko.
wykonanie : Ziemniaki z dnia poprzedniego ( u mnie z koperkiem ) przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić maszynką sitkiem o drobnych oczkach. Następnie dodać całe jajko oraz mąkę ziemniaczaną.
Całość czyli ziemniaki z jajkiem i mąką dokładnie wyrobić ręką do połączenia się składników, ciasto jest gładkie i gotowe wtedy gdy nie klei się do rąk. Od przygotowanego ciasta ziemniaczanego odrywać mały kawałek i w rękach rolując uformować malutką kuleczkę.

Na ogień wstawić wodę lekko ją soląc. Gdy woda się zagotuje wkładać przygotowane kluseczki, od czasu wypłynięcia kluseczek na wierzch gotować na wolnym ogniu około 4 minut. Ugotowane kluseczki przełożyć za pomocą łyżki cedzakowej na talerz.

Tak przygotowane kluseczki podałam z usmażonym boczkiem wędzonym a do tego zrobiłam surówkę ze szczypioru i pomidora malinowego ze śmietaną. U mnie mała porcja ponieważ jest nas trzy osoby w domu i w zupełności nam wystarczyło w te upały ale jeśli ktoś ma większą rodzinę wystarczy zwiększyć produkty.



Komentarze

Popularne posty