Reklama

Wyszukaj przepis

Rurki z kremem z ciasta francuskiego

Przygotowałam dziś dla rodziny rurki bardzo szybkie w wykonaniu potrafią je wykonać nawet dzieci wystarczy lekka pomoc np. mamy czy starszego rodzeństwa. Pewnie zaraz będą docinki że robię z gotowców, ale przyznam się wam że jeszcze nigdy nie robiłam ciasta francuskiego jest przy nim bardzo dużo pracy i nie zawsze musi wyjść. Po za tym najważniejsze aby zadowolić rodzinę czymś pysznym i słodkim

składniki:

1 ciasto francuskie 300 g,
1 jajko,
dowolny krem

dodatkowo:

metalowe rurki

wykonanie:

Gotowe ciasto pokroić na paski w poprzek po dwa centymetry, przygotować metalową rurkę przystosowaną do ciasta aby przygotować rurki

Na przygotowane rurki nawijać po jednym pasku skośnie. Przygotowane rurki ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia


 Małe jajko roztrzepać widelcem i posmarować nim przygotowane do pieczenia rurki


Tak przygotowane rurki wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180-200 stopni i piec 15-20 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Upieczone rurki wyjąć z piekarnika i ostudzić ( ciasto rurkowe idealnie odchodzi od metalowej rurki gdy jest zimne )


Upieczone i ostudzone rurki wyłożyć na talerzu. Następnie wypełnić je dowolnym kremem ( u mnie gotowy w 5 minut krem tiramisu )


Takie pyszne rurki świetnie nadają się dla niespodziewanych gości jak również jako słodki dodatek do kawy oraz dla dzieci np. do przedszkola. Z tego przepisu wyszło mi 18 sztuk rurek, jeśli ktoś potrzebuje więcej sztuk wystarczy zwiększyć składniki czyli wziąć dwa lub trzy ciasta francuskie




Komentarze

Popularne posty