Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 23 czerwca 2020

Plastry szynki w sosie.

Wczoraj z obiadem strajkowałam zaś dziś pyszny obiad ugotowałam plastry szynki wieprzowej w sosie. Rodzinka i sąsiadka zachwycona powiedziała że bardzo jej smakował mój obiadek. Podam wam przepis na wszystko a najbardziej powinna wam przypaść do serca surówka z ogórków którą nauczyła mnie była teściowa, strasznie uwielbiam tą surówkę można ją również jeść jako dodatek do kanapek.

składniki :
1,100 kg szynki wieprzowej,
1 czubata łyżka przyprawy do mięsa,
3 łyżki oleju,
3 szklanki przegotowanej wody ( szklanka pojemność 210 ml ),
1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,
1 płaska łyżka przyprawy z solą np. Vegeta,
1 pęczek natki pietruszki 25 g,
2 czubate łyżki śmietany 18 %,
1 czubata łyżka mąki pszennej,
0,5 łyżeczki cukru.

surówka :
2 ogórki szklarniowe ok. 500 g,
2 czubate łyżki śmietany 18 %,
1 łyżka octu 10 %,
szczypta soli,
2 łyżki cukru.
wykonanie : Przygotować szynkę, pokroić ją w plastry po dwa centymetry.
Gdy mamy skrojoną już całą szynkę, obsypać plastry przyprawą do mięsa ( mam z wygranej od http://smaknamiare.pl/ , wlać olej i całość wymieszać rękoma aby przyprawy wchłonęły w plastry. Odstawić na 15 minut.


Jak plastry odstały już swój czas z przyprawami, wtedy na lekko rozgrzaną patelnię ułożyć kawałki plastrów szynki i dokładnie obsmażyć z obu stron na ładny brązowy kolor.

W czasie gdy smażymy ostatnie plastry szynki, do garnka wlać zimną przegotowaną wodę, dodać suszoną włoszczyznę oraz przyprawę z dodatkiem soli. Ułożyć w garnku z wodą obsmażone plastry szynki i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu tak długo aż plastry będą miękkie i wyparuje około 1,5 szklanki wody. Gdy mięso jest już miękkie wkroić natkę pietruszki i jeszcze chwilkę dusić.

W czasie gdy mięso z natką jeszcze się dusi, śmietanę rozrobić z wywarem od mięsa, cukrem oraz mąką tak aby nie było grudek. Zalać przygotowaną śmietaną mięso i zagotować do czasu powstania sosu.


Przygotowanie mojej surówki jest banalnie proste. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej lekko posolić, dodać cukier oraz ocet i dokładnie wymieszać łyżką. Następnie dodać śmietanę i również dokładnie wymieszać do połączenia się śmietany z ogórkami. Kto raz spróbuje tej surówki podejrzewam że od razu się w niej zakocha tak jak ja.


Tak przygotowane plastry szynki podałam z młodymi ziemniakami polanymi sosem oraz z moją słynną pyszną surówką. Taka surówka może nawet służyć jako dodatek do kanapek, serdecznie polecam wypróbowanie tej surówki i wydanie opinii na jej temat.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu