Reklama

Wyszukaj przepis

Naleśniki na sodzie.

Dziś zrobiłam naleśniki według mojej koleżanki Sylwii, będąc u niej w sklepie zdradziła mi przepis na naleśniki z dodatkiem sody. Powiem wam że są świetne ładnie się pieką i nie rozwijają się podczas zawijania z farszem, dlatego idealnie nadają się na np. krokiety. Jest bardzo dużo sposobów na idealne naleśniki a te właśnie podbiły moje serce.

składniki na naleśniki:

4 szklanki mąki pszennej,
2 jajka,
szczypta soli,
4,5 szklanki mleka ( szklanka pojemność 210 ml ),
1 płaska łyżeczka sody,
olej do smażenia.

masa twarogowa:

500 g twarogu półtłustego,
4 łyżki cukru kryształ,
2 czubate łyżki śmietany 18 %.

dodatkowo na sos:

500 g truskawek,
2 łyżki cukru.

wykonanie: 

Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać mleko, dodać szczyptę soli oraz dodać sodę. Wszystko dokładnie zmiksować do połączenia się wszystkich składników.

Gdy mamy już zmiksowane ciasto naleśnikowe, na patelnię wlać małą kropelkę oleju rozgrzać go, wlać chochlę ciasta naleśnikowego, rozprowadzić go po patelni. Gdy ciasto zacznie się ścinać przekręcić placka na drugą stronę, smażyć z obu stron na złoty kolor.



Usmażone placki ułożyć na talerzu. Mi z tego przepisu wyszło 20 sztuk naleśników ( spokojnie najadło się cztery osoby i jeszcze kilka zostało, ponieważ naleśniki z twarogiem są bardzo syte ).

Jak już mamy usmażone naleśniki przygotować twaróg oraz sos truskawkowy. Twaróg rozgnieść widelcem, posłodzić i dodać śmietanę, wszystko rozgnieść widelcem do połączenia się składników. Następnie rozrobić sos, truskawki rozgnieść razem z cukrem widelcem.



Na usmażone naleśniki nałożyć przygotowany twaróg lub powidła śliwkowe lub kto na co ma ochotę i dowolnie zawinąć kto jak lubi.



Usmażone i zawinięte w dowolny sposób naleśniki, ułożyć na talerzu można lekko polać sosem truskawkowym lub kto czym uważa. Naleśniki wyszły bardzo smaczne i pulchne. Polecam takie naleśniki dla zapracowanych.





Komentarze

Popularne posty