Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 18 lipca 2020

Cukinia smażona w jajku i bułce tartej.

Mam sporo cukinii od szwagra dlatego co raz robię coś nowego do zjedzenia. Taką cukinię zawsze smażył nam dziadek a potem mama teraz ja robię mojej rodzinie strasznie lubią cukinię w jajku i bułce lub w cieście naleśnikowym. Jeśli są smakosze tego dania powinni być zadowoleni, zawsze to coś innego taka przekąska.

składniki :
1,300 kg młodej cukinii,
3 - 4 małe jajka,
sól,
szczypta przyprawy z solą np. Vegeta,
bułka tarta mielona,
olej do smażenia.
wykonanie : Cukinię umyć w całości, osuszyć odciąć końcówki z obu stron. Następnie pokroić w plastry po pół centymetra. Jak już skroimy całą cukinię każdy krążek nasolić z dwóch stron nie za grubo i odstawić na dziesięć minut aby zmiękła.

Jak już nasolone krążki odstały swój czas odlać z nich nadmiar wody powstały od soli. Każdy krążek osobno zanurzyć w roztrzepanych jajkach ze szczyptą przyprawy z solą np. Vegeta następnie w bułce tartej.

Na patelnię wlać sporą ilość oleju, rozgrzać go, następnie układać krążki zanurzone w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Nie dolewać oleju w trakcie smażenia lecz dopiero jak zabierzemy usmażone krążki z cukinii.

Gdy zdejmujemy z tłuszczu krążki widelcem, potrzymać chwilę nad patelnią aby ociekł tłuszcz. Krążki gdy poleżą na talerzu już usmażone bardzo ładnie same miękną. Jak to cukinia trochę wchłania tłuszczu ale jest bardzo smaczna i soczysta.
Tak usmażona cukinia to świetna przekąska na śniadanie lub kolację. Cukinię usmażona można jeść z dodatkiem kromki chleba na gorąco jak również na zimno. My bardzo lubimy taką formę cukinii w środku delikatna soczysta a skórka i panierka chrupiące.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu