Kto lubi flaki ? Ja uwielbiam w każdej odsłonie robię je na różne sposoby i mieszam z różnymi mięsami dziś zrobiłam z mięsem wieprzowym, co flaki to za każdym razem wychodzi mi lepszy smak. Mam nadzieję że znajdą się zwolennicy tego dania, jak dla mnie to jedno z moich ulubionych dań mogłabym flaki jadać codziennie.
składniki :
900 g flaków wołowych gotowych krojonych,
1 kg żeberek trójkątów z mięsem wieprzowych,
2 łyżki suszonej włoszczyzny,
2 opakowania przyprawy do flaków,
1 pęczek natki pietruszki 25 g,
1 łyżka liści pora,
1 łyżka liści lubczyk - magii,
1 łyżeczka przyprawy z solą np. Vegeta,
1 czubata łyżka majeranku,
1 czubata łyżka mąki pszennej,
3 liście laurowe,
8 ziarenek ziela angielskiego,
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego.
wykonanie : Do garnka wlać 2,5 litra wody dodać całe trójkąty żeberkowe z mięsem oraz suszoną włoszczyznę. Gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa na żebrach. Gdy jest już miękkie mięso wyjąć je z wywaru i ostudzić.
W międzyczasie gdy żebro stygnie przygotować flaki wyjąć je z woreczka i płukać w zimnej wodzie tak długo aż woda będzie przezroczysta. Przełożyć na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody. U nas nie ma flaka w całości dlatego zadowalam się tym co dostanę.
Gdy flaki już ociekły z nadmiaru wody przełożyć je do wywaru w którym gotowało się żebro, dodać ziela angielskie, liście laurowe oraz przyprawę z solą i od czasu zagotowania się flaków gotować pod pół przykrytą pokrywką na średnim ogniu do miękkości flaków. Gdy żebro ostygło oddzielić mięso od kości i pokroić je w paski.
Jak już flaki wołowe są mięciutkie dodać pokrojone w paski mięso wieprzowe i jeszcze pogotować do całkowitej miękkości pasków wieprzowych. W czasie gotowania dodać liście pora oraz magii - lubczyk również w liściach może być świeży lubczyk lub mrożony i jeszcze chwile pogotować.
Przygotować przyprawę jak dla mnie przyprawa z https://www.facebook.com/Przyprawy.Galeo/ jest najlepsza. Wsypać ją pod koniec gotowania się flaków zamieszać zagotować i wkroić drobno pokrojona natkę pietruszki lekko zagotować.
Gdy już flaki ładnie się ugotowały i widoczny jest taki jakby kożuszek. Mąkę rozrobić z wodą aby nie było grudek zalać flaki szybko zamieszać i zagotować ( dodając mąkę flaki będą lekko zagęszczone ). Dodać jeszcze pieprzu.
Ugotowane gorące flaki podałam z bułką pszenną ponieważ tak lubimy najbardziej oraz z bardzo dużą ilością pieprzu czarnego. Jeśli ktoś nie lubi mocno ostrych flaczków można pieprz pominąć.
Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.
Wyszukaj przepis dla siebie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne w tym miesiącu
-
Maj jak to maj pogoda nas nie rozpieszcza i często mamy przeziębienia tak jak właśnie ja obecnie na nic nie mam siły katar po pachy 😂😂😂😂...
-
Co tam u was ? dawno mnie nie było a to tylko dlatego że obecnie przebywam u córki aż w Grajewie, tak więc dzisiejszy obiad od niej z domu...
-
Mielone to najsmaczniejsze kotlety w Polskich rodzinach czyż nie ? mam dziś dla was mój kolejny pomysł na pyszne soczyste a zarazem syte kot...
-
Witam serdecznie w pochmurny i deszczowy wtorek jak dziś u was prezentuje się dzień obiadowy ? u nas krokiety mojego pomysłu. Została mi pas...
-
Chcecie przepis na moje wymyślone bułki drożdżowe ? a dlaczego wymyślony ponieważ nie zrobione na parze a gotowane w zwykłej wodzie, bułki w...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz