Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

poniedziałek, 6 lipca 2020

Mleczna pianka z galaretkami na herbatnikach.

Podam wam mój przepis na wspaniały deser w sam raz na te upalne dni. Jest bardzo prosty w wykonaniu choć czas zrobienia galaretek jest czasochłonny, ale to w niczym nie przeszkadza aby skosztować czegoś naprawdę pysznego i godnego polecenia. Zrobiłam go wczoraj dziś zaniosłam sąsiadce i była koleżanka były po prostu zachwycone smakiem, podejrzewam że wasze dzieci również będą w niebo wzięte gdy spróbują takiego deserku.

składniki :
2 szklanki mleka 3,2 % ( szklanka pojemność 210 ml ),
2 łyżki cukru kryształ,
5 kolorowych dowolnych galaretek,
10 sztuk herbatników.
wykonanie : Kolorowe galaretki każdą osobno rozpuścić w pół szklanki przegotowanej wody, żółtą galaretkę która idzie do mleka rozpuścić na samym końcu. Mleko zagotować z cukrem i ostudzić aż będzie zimne. Kolorowe galaretki oprócz żółtej gdy ostygną wstawić do lodówki aby całkowicie się zsiadły. Do wystudzonego zimnego mleka wlać rozpuszczona żółtą galaretkę.
W czasie gdy galaretki zastygają przygotować pojemnik ja dałam pojemnik 25 * 16 wyłożyć dno herbatnikami lub biszkoptami. Mleko z galaretką zimną zmiksować na najwyższych obrotach miksera do powstania pianki.

Jak mamy już zmiksowaną pianę mleczną,stężałe cztery kolory galaretek pokroić w kostkę dowolną i każdy kolor kostek przełożyć do piany mlecznej.

Przełożone kostki galaretek do piany mlecznej dokładnie wymieszać łyżką. Gotową pianę z galaretkami przelać do pojemnika z herbatnikami i wstawić do lodówki aby stężało. Ja zrobiłam wieczorem wczoraj i pozostawiłam w lodówce na noc, ale piana jest już gotowa w niecałe dwie godziny.

Taki deser jak pisałam w opisie to idealne rozwiązanie na upalne dni. Sprawdzi się również jako deser na dziecięcą imprezę jak również dla dorosłych. Bardzo dobrze się je kroi nie rozwala się. Jeśli spodoba wam się przepis bardzo proszę o zdjęcie wykonanego deserku.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu