Reklama

Wyszukaj przepis

Cukiniowy zawrót głowy

😂 Wiecie co ? robiąc dziś obiad nawet nie ogarnęłam że dziś piątek od samego rana żyję czwartkiem. No nie ważne a że syn powiedział " mamo dziś piątek " byłam akurat w trakcie przygotowania obiadu a co najśmieszniejsze że cały obiad na zielono tak tak nawet jajka zielone bo od kur zielononóżek. Jakoś tak się złożyło nawet zaplanowane nie było.

składniki:

1 młoda cukinia 1,5 kg,
4 - 5 łyżek oleju,
1 płaska łyżeczka papryki w proszku wędzonej,
0,5 łyżeczki papryki ostrej,
1 płaska łyżka przyprawy z solą np. Vegeta,
szczypta ziół prowansalskich


wykonanie:

Młodą cukinię dokładnie umyć nie obierać, przekroić na pół i odciąć końcówki z obu stron.


Obieraczką do warzyw wycinać paski przez długość cukinii. Paski układać w talerzu lub większej misce.


Przygotowane paski z cukinii przełożyć na patelnię z dodanym olejem, następnie dodać sypkie przyprawy i smażyć co chwilę mieszając do czasu aż wyparuje prawie cała woda z cukinii



Tak przygotowaną cukinię podałam z jajkiem sadzonym oraz fasolką szparagową w bułce tartej. Może dużo nie opisałam ale danie jest tak banalnie proste że nawet dziecko je zrobi oczywiście starsze dziecko. Taki obiad nazwałam FIT obiadem 😂😂😂😂😂


Komentarze

Popularne posty