Reklama

Wyszukaj przepis

Sałatka z chili i lubczykiem

Wczoraj zrobiłam kolejną sałatkę z chili tylko tym razem dodałam suszony lubczyk inaczej magii, powiem wam że smak rewelacyjny. Uwielbiam kombinować z sałatkami i dodawać coś nowego aby to wypróbować. Po prostu strasznie uwielbiam robić weki na zimę a później patrzeć jak szybko znikają

składniki:

6 kg ogórków gruntowych,
24 łyżki oleju,
3 szklanki octu,
1,5 kg cukru,
8 łyżek soli kamiennej,
1 czubata łyżka suszonego lubczyku,
1 łyżka papryki słodkiej czerwonej,
0,5 łyżki papryki chili,
4 duże ząbki czosnku

wykonanie :


Ogórki dokładnie umyć, poodcinać końcówki z obu stron ogórka i wszystkie pokroić w cienkie plasterki. Pokrojone w plasterki ogórki nasolić solą kamienna i pozostawić wymieszane na 6 godzin aby ogórki puściły soki

Po sześciu godzinach z ogórków odlać sok powstały z nasolenia. Wsypać obie papryki, lubczyk oraz dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Olej w osobnym garnku zagotować i wlać gorący do ogórków z paprykami i resztą. Cukier z octem również zagotować i wlać również gorący do ogórków całość wymieszać

Wymieszane ogórki z przyprawami i zalewa pozostawić na dwanaście godzin. Co jakiś czas warto ją przemieszać aby nabrała aromatu i zapachu przypraw. Zdjęcia które widać pierwsze z zalewą jest po sześciu godzinach stania zaś drugie już po dwunastu godzinach stania

Po dwunastu godzinach odstania ogórków w zalewie, przekładać ogórki do słoików dość ciasno zalać po sam wierzch zalewą. Szczelnie zakręcić, nie pasteryzować nie gotować  i wstawić do piwnicy lub ciemnego pomieszczenia. Wyszło mi siedemnaście różnej wielkości słoików. Jest to żmudna praca ale efekt końcowy WOW


Tak przygotowane sałatki świetnie nadają się do np. kanapek z wędliną lub nawet jako dodatek do drugiego dania, zwłaszcza do dań mięsnych. Sałatki są godne polecenia kto jeszcze nie robił takich sałatek to naprawdę gorąco polecam. Jeśli ktoś woli łagodniejsze polecam dodać mniej papryczki chili choć ja i tak nie robię bardzo ostrych

Komentarze

Popularne posty