Reklama

Wyszukaj przepis

Kaszowa rozkosz owocowa.

Dziś tak sobie siedziałam i nowe ciasto wymyślałam, do segmentu zajrzałam i kaszę manną dojrzałam i tak sobie pomyślałam. A może by tu coś wykombinować, dumałam dumałam i wymyślałam. Bałam się że nic z tego nie wyjdzie albo wyjdzie jakaś beznadzieja. A tu niespodzianka po upieczeniu smak podobny do sernika no i oczywiście bardzo szybko znika.

składniki :
2 szklanki kaszy manny ( szklanka pojemność 210 ml ),
2 szklanki maślanki,
1 szklanka cukru,
3 jajka,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
4 nektarynki.
wykonanie : Do miski wsypać kaszę manną oraz wlać maślankę, całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się kaszy z maślanką. Wymieszane produkty pozostawić na 20 minut aby kasza spęczniała.
Gdy kasza odstała już swój czas dodać całe jajka, cukier oraz proszek do pieczenia. Całość zmiksować do połączenia się wszystkich składników. Jak już mamy zmiksowaną kaszę z resztą składników, przygotować nektarynki czyli wyjąć pestkę a owoc pokroić w kostkę.

Przygotowane wcześniej owoce nektarynki dodać do zmiksowanego ciasta z kaszy manny. Dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się kaszy z owocami. Można dodać olejek śmietankowy świetnie komponuje się z tym ciastem.

Gotowe ciasto przelać do foremki 40 * 12 wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni, piec 1 godzinę i 10 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się góry ciasta.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem, zdjąć od papier. Papier bardzo ładnie odchodzi od ciasta.
Upieczone gotowe wystudzone ciasto pokroić na kawałki, świetnie nadaje się do kawy lub gorącego kakao. Ciasto w smaku przypomina sernik z owocami, jeśli ktoś lubi można do ciasta dodać inne owoce nie muszą być nektarynki.





Komentarze

Popularne posty