składniki :
700 g ugotowanego buraka,
6 - 8 ziemniaków ( w zależności od wielkości ziemniaków i gęstości zupy ),
1 pęczek natki pietruszki 25 g,
1 łyżka suszonej włoszczyzny ( mam od mamy ),
1 duży korzeń pietruszki lub 6 mniejszych,
1 marchew 100 g,
2 porcje z kurczaka 500 g,
4 ziarenka ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
1,5 łyżki swojej ulubionej przyprawy z solą,
4 łyżki octu,
2 łyżki cukru,
1 śmietana 30 % 200 g.
wykonanie : Do garnka wlać dwa i pół litra wody, dodać umyte porcje rosołowe, marchew pokrojoną dowolnie oraz korzeń pietruszki w całości lub pokrojony jak kto chce. Całość od zagotowania gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa na porcjach, w czasie gotowania zdjąć powstałe szumowiny. Gdy mięso jest już miękkie wsypać suszone warzywa, doprawić do smaku przyprawą z solą i dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować do miękkości ziemniaków na średnim ogniu.
Gdy ziemniaki w wywarze są już dość miękkie wkroić natkę pietruszki i chwile pogotować. ( kolor wywaru taki brązowawy ponieważ gdy przygotowywałam buraczki zamieszałam łyżką z buraczków ). Przygotować buraczki wcześniej ugotowane i całkowicie wystudzone zetrzeć na tarce jarzynowej dodać ocet dowolny ( ja daję spirytusowy ), cukier i całość wymieszać. Przygotowane buraczki przełożyć do zupy i chwilkę zagotować tak około 5 minut na wolnym ogniu.
Jak już zupa z buraczkami pogotowała się wyznaczony czas wtedy wlać śmietanę, zwiększyć płomień i całość zagotować. Na koniec gotowania dodać ziela angielskie i liście laurowe oraz doprawić do smaku przyprawą z solą. Zagotowaną zupę zdjąć z ognia. Jeśli ktoś nie lubi kwaskowatej buraczkowej wystarczy dodać mniej octu. Zupę z dodanymi buraczkami i śmietaną nie gotować długo ponieważ straci swój piękny kolor.
Zupę przed podaniem można lekko posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Jejku jak ja żałuję że zdjęcia nie okazują faktycznego koloru zupy jaki mi wyszedł. Moja rodzina strasznie lubi zupy a już buraczkowa to mogliby jeść codziennie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz