Reklama

Wyszukaj przepis

Ćwiartki kurczaka w sosie pietruszkowym.

Nie macie pomysłu na pyszny obiadek ? biegnę wam z pomocą i podam przepis na przepyszne ćwiartki z kurczaka w sosie z dużą ilością natki pietruszki. Myślę że każdemu przypadnie do gustu jest dość szybki w przygotowaniu, wystarczą ćwiartki przyprawy i włożenie odrobiny serca do przygotowania tak pysznego obiadu, a rodzina będzie zachwycona jego smakiem.

składniki :
4 ćwiartki z kurczaka,
1,5 łyżki przyprawy do kurczaka,
1 łyżka pomidorki ziołowe z czosnkiem i bazylią,
0,5 łyżeczki czosnku mielonego,
2 łyżki oleju,
1 łyżka mąki,
2 szklanki wody przegotowanej ( szklanka pojemność 210 ml ),
2 czubate łyżki śmietany 18 %,
1 łyżka suszonej włoszczyzny.
wykonanie : Dzień wcześniej przygotować ćwiartki z kurczaka, umyć je, oczyścić i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Następnie przełożyć je do miski obsypać przyprawami oraz wlać olej. Całość najlepiej za pomocą rąk wmasować w ćwiartki i odstawić na całą noc przykryte folią aluminiową do lodówki aby przyprawy dobrze wchłonęły w mięso.
Tuż przed przygotowaniem obiadu ćwiartki wyjąć z lodówki. Na głęboką suchą patelnię położyć ćwiartki skórą ku dołowi czyli w stronę patelni i obsmażyć z obu stron na złoty kolor.

Gdy ćwiartki mamy już ładnie obsmażone, wlać do nich przegotowaną wodę, wsypać suszone warzywa i można doprawić szczypta przyprawy z solą. Dusić pod przykryciem co jakiś czas obracając mięso na drugą stronę do pełnej miękkości mięsa. Gdy mięso jest już mięciutkie wkroić pęczek natki pietruszki tak około 30 g.

W czasie gdy na małym ogniu ćwiartki z natką pietruszki się gotują, rozrobić śmietanę z mąką oraz gorącym wywarem od mięsa tak aby nie było grudek. Zalać przygotowaną śmietaną ćwiartki i zagotować na średnim ogniu do powstania fajnego gęstawego sosu.


Mój obiadek podałam z młodymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem polanymi sosem z mięsa, ćwiartką z przygotowanego kurczaka oraz ukochaną sałatą masłową razem z lodową ze szczypiorkiem i śmietaną przygotowaną na słodko - kwaśno. Kurczak tak przygotowany wyszedł bardzo soczysty a mięso samo odchodziło od kości. Serdecznie polecam dla większej ilości domowników wystarczy zwiększyć składniki.





Komentarze

Popularne posty