Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

środa, 2 września 2020

Ogórkowa ze świeżych ogórków.

Dziś postanowiłam ugotować zupkę ze świeżych ogórków gruntowych. Powiem wam że zupka bardzo smaczna nie wyczuwa się bardzo świeżego ogórka, choć smak jest ogórkowy. Jeśli jesteście zupo maniakami jak ja pokochacie ten rodzaj zupy i zapewne zagości w waszym obiadowym meni. Najlepsza zupa jeśli jest sezon ogórkowy i można je zerwać prosto z działki wtedy taka zupa smakuje o niebo lepiej.

składniki :
600 g mięsa z łopatki lub kto jakie chce,
800 g ogórków gruntowych,
1 marchew 60 g,
1 korzeń pietruszki lub 3 - 5 małe swoje,
4 plastry korzenia selera,
8 ziemniaków średniej wielkości,
5 ziarenek ziela angielskiego,
3 liście laurowe,
1 łyżka suszonych warzyw,
0,5 łyżeczki cukru,
1 mała śmietana 18 %,
1 czubata łyżka świeżego kopru,
1 łyżka natki pietruszki,
1 łyżka pokrojonego pora.

wykonanie : Do garnka wlać dwa litry wody dodać pokrojoną w kawałki łopatkę wieprzową, pokrojona dowolnie marchew, seler pokrojony w plastry, korzeń pietruszki jeśli mały dodać w całości jak duży przekroić dowolnie, por dodać pokrojony w kółeczka. Gotować do miękkości mięsa. W czasie gotowania się wywaru zebrać powstałe szumowiny i dodać suszoną włoszczyznę oraz liście laurowe i ziela angielskie można dodać ulubioną przyprawę z solą i nadal gotować.
Jak już mięso w wywarze na zupę jest dość miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować całość na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. W czasie gotowania się wywaru z ziemniakami przygotować ogórki, umyć je, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej.


Gdy ziemniaki w wywarze są już wystarczająco miękkie, starte na tarce jarzynowej ogórki odcisnąć z nadmiaru wody która powstała z tarcia ogórków, dodać je do gotującego się wywaru z ziemniakami i pogotować tak około piętnaście minut do miękkości ogórków. Jak ogórki w zupie są już miękkie dodać świeżą natkę pietruszki oraz świeży koper, zagotować na wolnym ogniu przez pięć minut.

W czasie gdy ogórkowa gotuje się na wolnym ogniu ze świeżą natką pietruszki i koprem, śmietanę rozprowadzić z gorącym wywarem od zupy oraz cukrem tak aby nie było grudek w śmietanie. Przygotowaną śmietanę wlać do zupy, można jeszcze doprawić według swego smaku przyprawą z solą, szybkim ruchem zamieszać i lekko zagotować zdjąć z ognia. Jeśli ktoś nie lubi śmietany można pominąć jej dodanie.


Zapewniam że zupa wyszła przepyszna, przed podaniem można posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Mało kto zna taką zupę ale podejrzewam że jak raz jej skosztuje będzie chciał ja częściej gotować. Smak ma ogórkowej lecz tak jakby na słodko, moim zdaniem nadaje się dla całej rodziny a nawet mniejszych dzieci.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu