Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

piątek, 4 września 2020

Tilapia w jajku i bułce.

Dziś piątek ale nie specjalnie zrobiłam rybę tylko dlatego że miałam na nią ochotę. Powiem wam coś czego na pewno się nie spodziewacie, na grupie kulinarnej jedna z dziewczyn napisała mi po co wstawiam rybę która jest trująca, wyśmiałam ją i jej powiedziałam " dziewczyno a od kiedy to w sklepie rybnym sprzedają trujące ryby kiedy ona jest oczyszczona i zamrożona ? " A ona na to że przekonam się już niedługo że umrę, dobre sobie bo jakoś tą akurat rybę jadamy bardzo często i moje już nastoletnie dzieci jadły ją jeszcze jak były małe i jakoś żyjemy do dziś dnia. Więc jaki z tego morał trująca ryba daje długowieczność ha ha.

składniki :
850 g mrożonej ryby tilapii,
5 jajek,
sól,
0,5 łyżeczki przyprawy z solą,
bułka tarta,
olej do smażenia.
wykonanie ; Rybę tilapia najlepiej na noc wyjąć z woreczka i położyć na durszlak aby w spokoju się odmroziła a i przy okazji osuszyła. Gdy już jest ładnie odmrożona i sucha tak z 10 minut przed smażeniem do obiadu każdy kawałek ryby nasolić z obu stron nie za dużo soli tak w sam raz aby było można zjeść.
Jak ryba już przeszła solą, jajka roztrzepać widelcem z przyprawą z dodatkiem soli. Na patelnię wlać olej aby zakrył dno patelni rozgrzać go na małym ogniu. Rybę zanurzyć w roztrzepanym jajku następnie dość obficie w bułce tartej i znowu w jajku.

Tak przygotowaną rybę ( każdy kawałek przygotowywać tuż przed smażeniem ). Na rozgrzany olej układać porcję przygotowanych ryb i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor ( czym mniejszy ogień tym lepiej usmaży się ryba i nie będzie się rozpadać, nie dolewać oleju w trakcie smażenia ).

Tak usmażoną rybkę podałam z młodymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem, odrobiną tłuszczu ze smażonej ryby oraz surówką z kiszonej kapusty z cebulką i olejem do smaku dodałam cukier. Ryba bardzo dobrze się smaży panierka nie odchodzi podczas smażenia. Nawet gdy rybę przełamałam widać dokładnie jak ładnie ryba trzyma się panierki jajka z bułką. Najszybszy obiad jaki można zrobić z braku czasu lub jeśli najdzie nas ochota na rybkę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu