Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 4 października 2020

Plastry łopatki w sosie własnym z pieczarkami.

Dziś niedziela a u mnie jak zwykle rosołu brak jest za to łopatka w sosie. Tradycyjnie powinien być rosół lecz ja go gotuję jak najdzie nas ochota. A jakoś dziś mieliśmy chęć na inny obiad. W sumie nie będę co tydzień wstawiać rosołu ponieważ rosół każdy potrafi ugotować, nic w nim skomplikowanego wystarczy gotować na wolniutkim ogniu dodając mięso i warzywa. Tak więc dziś podam wam przepis na plastry łopatki.

składniki :

900 g mięsa wieprzowego z łopatki,

1 łyżka przyprawy do mięsa,

2 łyżki oleju,

0,5 łyżeczki soli,

0,5 łyżki czosnku granulowanego,

1 łyżka suszonych warzyw,

1 liść laurowy,

5 ziarenek ziela angielskiego,

2 szklanki przegotowanej wody,

500 g pieczarek,

1 płaska łyżka suszonego kopru.


wykonanie : Przygotować łopatkę pokroić ją w plastry po dwa i pół centymetra. Następnie każdy plaster ubić młotkiem do kotletów jak schabowe. Jak już mamy ubite wszystkie plastry wtedy obsypać je przyprawą do mięsa, solą olejem oraz czosnkiem. Natrzeć dokładnie rękoma aby przyprawy wchłonęły się w mięso, odstawić na dziesięć minut.




Gdy plastry łopatki w przyprawach odstały wyznaczony czas, na dużą patelnię położyć wszystkie plastry i obsmażyć z obu stron na rumiany kolor. Do obsmażonych plastrów wlać przegotowaną wodę dodać suszone warzywa, liść laurowy oraz ziela angielskie. Całość dusić pod przykryciem do czasu miękkości mięsa i wyparowania  szklanki wody.


W czasie gdy plastry się duszą przygotować pieczarki oczyścić je bez nóżek same kapelusze i pokroić w plastry. Gdy mięso jest już miękkie dodać przygotowane pokrojone pieczarki i nadal dusić pod przykryciem do czasu aż powstanie sos. Na koniec dodać suszony koper, zamieszać zagotować i zdjąć z ognia.


Tak przygotowane plastry łopatki podałam z ziemniakami polanymi sosem, na mięso położyłam pieczarki oraz do tego surówka z moich ogórków z chyli. Plastry wyszły tak miękkie że rozpływały się w ustach.




2 komentarze:

  1. bardzo lubię takie mięso

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję za tak miły komentarz bo na jednej z grup kulinarnych baba mi opisała że wygląda jak bigos a już to w pojemniczku to nie wspomni co to jest.

      Usuń

Popularne w tym miesiącu