Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 25 października 2020

Schabowy z chrzanem.

Witam was serdecznie w tą piękną słoneczną i jesienną niedzielę. Chciałabym was zainspirować smacznym niedzielnym obiadem a mianowicie kotletem schabowym z chrzanem. Pomysł ten podał mi Jarek z Niemiec mojego męża siostrzeniec, tak mi posmakował taki schabowy że teraz jak robię to sobie osobno bo rodzinka woli tradycyjne. Ale to dużo zależy od gustu.

składniki :

650 g schabu wieprzowego,

3 jajka,

1 łyżeczka chrzan tarty ze śmietanką,

bułka tarta,

1 - 1,5 kostki smalcu,

sól i pieprz.


wykonanie : Przygotować schab wieprzowy, pokroić go na plastry dwu centymetrowe ( mi wyszło 11 plastrów ). Jak już mamy pokrojone plastry każdy osobno ubić tłuczkiem do kotletów, posolić i posypać pieprzem czarnym z obu stron, układając na talerzu.

Ubity kawałek schabu ( w zależności kto w rodzinie chce ) posmarować chrzanem z obu stron. W międzyczasie jajka roztrzepać widelcem ze szczypta soli lub przyprawą np. Doprawka, przygotować również bułkę tarta. Nasmarowany kawałek schabu w chrzanie zanurzyć w jajku następnie dociskając kotlet obtoczyć go w bułce tartej.


Na patelnię położyć kostkę smalcu, roztopić ją. Następnie układać przygotowane kotlety i smażyć na małym ogniu z obu stron na złoty kolor ( nie dokładać smalcu w trakcie smażenia ponieważ będzie się odklejała panierka ).
Usmażone kotlety podałam z ziemniakami polanymi lekko tłuszczem z kotletów oraz surówką z cebulą, kiszona kapustą z olejem oraz dodatkiem pieprzu czarnego i cukru. Takie kotlety smakują znakomicie ale jeśli ktoś nie lubi może smażyć tradycyjne lub takie jakie lubi.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu