Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 24 października 2020

Rosół z trzech gatunków mięs.

Jejku jaka ja szczęśliwa wczoraj przyjechała moja córcia która uczy się w Piszu i wiecie co poszła na kierunek mechanika samochodowego, nie ważne ważne że jest ze mną bo bardzo rzadko przyjeżdża ze względu na dojazd. Pytałam dziś co gotujemy i właśnie córcia zachciała rosołu powiedziała " Mamo ugotuj mi rosół twój jest nie zastąpiony nikt takiego nie umie ugotować ", no to mamusia posłuchała i córeczce rosołek przepyszny ugotowała. Bardzo serdecznie polecam wam makarony firmy www.lubella.pl .

składniki :

650 g szyja indycza,

660 g porcji rosołowych z kurczaka,

600 g zestaw rosołowy wołowy,

250 g marchwi,

150 g korzeń pietruszki,

2 łyżki liści pora i selera,

1,5 łyżeczki przyprawy Doprawka ( kupuję w Biedronka ),

100 g cebuli 2 małe sztuki,

5 ziarenek ziela angielskiego,

1 duży liść laurowy,

1 pęczek natki pietruszki 25 g,

1 łyżka liści lubczyk.


wykonanie : Do dużego garnka włożyć opłukane zimną wodą opisane mięsa wkroić dowolnie marchew oraz korzeń pietruszki, wlać dwa litry wody. Wstawić na ogień i zagotować, jak już się gotuje zmniejszyć ogień, zebrać powstałe w czasie gotowania szumowiny. Po zebraniu szumowin dodać pokrojone liście pora i selera, podpaloną na gazie lub kuchni cebulę oraz doprawić przyprawą z solą ( u mnie doprawka ). Całość gotować na bardzo wolnym ogniu około trzech godzin tak aby rosół tylko pyrkotał.

W czasie gotowania się a właściwie pyrkotania rosołu dodać ziela angielskie oraz liść laurowy. Pod koniec gotowania czyli tak mniej więcej po trzech godzinach dodać pokrojona drobno natkę pietruszki i całość zagotować. Jak już mięso jest mięciutkie i praktycznie się rozpada wyłączyć gaz i zdjąć rosół z ognia.
Gdy już mamy ugotowany pyszny rosół makaron ugotować osobno kto jaki lubi ja wybrałam drobne muszelki firmy  www.lubella.pl .  Ale każdy może używać  makaronu jaki lubi.
Pyszny gorący rosołek podałam z ugotowanym osobno makaronem oraz wkładką mięsa wołowego. Rosół wyszedł 
tak przepyszny że córka nie mogła się objeść, wyglądała jak gruby bąk 😂. Bardzo się cieszę że jej tak bardzo posmakował. Nie chwaląc się sama jestem z siebie dumna że wyszedł taki smaczny. Przed podaniem rosołu można doprawić świeżo zmielonym pieprzem czarnym.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu