Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 10 października 2020

Szybkie ciasto " Cudaczek cielaczek ".

Miałam wstawić jutro te ciasto ale tak pomyślałam że może ktoś zechciałby upiec sobie go na niedzielę. Ciasto jest szybkie w wykonaniu i bardzo proste, Po upieczeniu w niektórych częściach ciasto oddziela się od twarogu ale to nie jest nic złego po prostu dobrze upieczone, jak to moja mama mówi : " Taki ci się chleb wydarzył że pod skórą kociak łaził ". Wystarczy kilka prostych składników i mamy na niedzielę pyszne ciasto do kawy.

składniki na ciasto :

5 jajek,

1,5 szklanki cukru ( szklanka poj. 210 ml ),

2,5 szklanki mąki,

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

szczypta soli,

1,5 szklanki oleju,

0,5 łyżeczki dowolnego aromatu,

1 łyżka kakao.


masa serowa :

2 kostki twarogu chudego drobno mielonego ( 250 g jedna kostka ),

2 jajka,

0,5 szklanki cukru,

85 g margaryny tortowej.


wykonanie : Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier oraz szczyptę soli i całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na jednolitą masę czyli tak zwany kogel - mogel. Gdy mamy już zmiksowana masę jajeczną wtedy dodać mąkę, proszek do pieczenia, aromat dowolny oraz  olej i również całość zmiksować do połączenia się składników. Do zmiksowanego ciasta dodać kakao i zmiksować na jednolita masę, ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany.




Gotowe zmiksowane ciasto przełożyć do blaszki 31 na 24 wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. W międzyczasie przygotować masę serową, do miski wbić całe jajka, wsypać cukier dodać dwie kostki twarogu oraz margarynę o temperaturze pokojowej pokrojoną w kawałki. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.

Na wyłożone do blaszki ciasto kłaść w odstępach przygotowany twaróg tak mniej więcej po dwie łyżki. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego na 180 minut piekarnika i piec 80 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka, 20 minut przed końcem pieczenia przykryć folią aluminiową aby ciasto się nie spaliło podczas pieczenia.

Gdy ciasto już się upiekło ( moje się trochę przypaliło ) pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na pięć minut, następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Jak już ciasto jest zimne posypać cukrem pudrem, następnie oddzielić ciasto od papieru.

Upieczone i ostudzone ciasto świetnie nadaje się do niedzielnej lecz nie tylko kawy czarnej lub z mlekiem. Jeśli ktoś nie pije kawy może być również do herbaty. Polecam serdecznie dla gości których się spodziewamy. Ciasto nie jest za słodkie takie w sam raz. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu