Reklama

Wyszukaj przepis

Bitki wołowe w sosie.

Dziś taki pochmurny brzydki deszczowy dzień że nic się nie chce no ale obiad trzeba było ugotować. Miałam zamrożona wołowinę wczoraj ja wyjęłam a dziś w sosie przyrządziłam. Obiad wyszedł pyszny nawet się nie spodziewałam bo już kupę lat jak wołowinę spożywałam. Nie będę się rozpisywała i was zanudzała po prostu podam przepis jeśli zechcecie to skorzystacie jeśli nie to mnie zignorujcie.

składniki :

920 g wołowiny,

1 łyżka przyprawy do mięsa,

3 łyżki oleju,

0,5 łyżki pieprzu ziołowego,

0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,

2,5 szklanki wody przegotowanej zimnej,

2 łyżki suszonych warzyw,

0,5 łyżeczki przyprawy np. Doprawka,

1 łyżka mąki pszennej,

3 łyżki śmietany 12 %,

1 łyżka natki pietruszki.


wykonanie : Przygotować wołowinę pokroić ja w cienkie plastry, umyć z krwi i osuszyć na durszlaku z nadmiaru wody, następnie tłuczkiem do mięsa ubić je jak schabowe obsypać przyprawami wlać olej i dokładnie wymieszać aby przyprawy z olejem wchłonęły się w mięso.



Jak już mamy przygotowane plastry wołowiny, rozgrzać patelnię. Na rozgrzaną układać kawałki wołowiny w przyprawach i smażyć z obu stron na brązowy kolor lekko przypalając. W czasie gdy mięso się smaży do garnka wlać dwie szklanki wody dodać suszone warzywa oraz przyprawę z solą np. Doprawkę.


Do przygotowanej wody z warzywami poukładać usmażone mięso i dusić na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem do całkowitej miękkości mięsa. Gdy mięso jest już dość miękkie w pół szklanki wody rozrobić łyżkę mąki razem ze śmietaną tak aby nie było grudek. Zalać przygotowaną mąką mięso, dodać łyżkę natki pietruszki i zagotować do powstania sosu.


Tak przygotowane bitki wołowe podałam z ziemniakami polanymi sosem z mięsa oraz surówką z kiszonej kapusty z cebulą i olejem. Każdy może zrobić surówkę jaką lubi można też takie bitki podać z kaszą jęczmienna lub ryżem ale decyzja należy już do was.




Komentarze

Popularne posty