Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 28 listopada 2020

Makaron z sosem mięsnym.

Nie macie pomysłu na obiad? Podam wam przepis na łatwe i szybkie w wykonaniu danie z makaronem z dodatkiem mięsa mielonego wieprzowego z różnymi dodatkami, danie sama dziś wymyśliłam nie miałam pomysłu co dziś ugotować więc taki pomysł zaświtał mi w głowie. Taki obiad jest gotowy w trzydzieści minut. Jeśli jesteście zapracowani lub nie macie za zbytnio czasu a lubicie dobrze zjeść, polecam serdecznie takie właśnie jedzonko. 

Składniki :

125 g cebuli, 

500 g pomidorków koktajlowych, 

190 g boczku wędzonego parzonego, 

620 g mięsa mielonego wieprzowego z łopaki,

1 pęczek szczypioru 30 g, 

1 łyżeczka przyprawy Doprawka, 

1 szczypta pieprzu naturalnego, 

2 szklanki przegotowanej wody (szklanka pój. 210 ml), 

0,5 łyżki majeranku. 


wykonanie : Na początek przygotować pomidorki, zalać je przegotowaną wodą będzie łatwiej zdąć skórkę. Na głęboką patelnię dodać łyżkę oleju przełożyć pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony parzony i go podsmażyć. Do podsmażonego boczku dodać pokrojoną w piórka cebulę i podsmażyć ją na rumiany kolor. 


Gdy już cebula jest wystarczająco podsmażoną dodać obrane ze skórki pomidorki koktajlowe, można je przekroić na pół smażyć do czasu aż pomidorki będą miękkie i zrobi się z nich gęsty sok. Do usmażonych pomidorków dodać mięso mielone doprawić przyprawą z solą oraz szczyptą pieprzu naturalnego i smażyć do czasu miękkości mięsa. 


Gdy mięso jest już dość podsmażone dodać dwie szklanki przegotowanej zimnej wody, następnie majeranek i smażyć na średnim ogniu do czasu powstania sosu ( nie musi być mocno gęsty tylko taki jak do spaghetti). Jak już wszystko jest dość podsmażone i sos jest w sam raz dodać pokrojony szczypior, zamieszać i jeszcze chwilę podsmażyć zdjąć z ognia. 


Takie przygotowane mięsko w sosie podałam z ugotowanym osobno makaronem kolanka oraz serem żółtym pokrojonym na drobno. Myślę że tak przygotowane mięsko może być podane np. do placka ziemniaczanego. Danie wygląda i smakuje przepysznie. Polecam serdecznie. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu