Makaron z sosem mięsnym.
Nie macie pomysłu na obiad? Podam wam przepis na łatwe i szybkie w wykonaniu danie z makaronem z dodatkiem mięsa mielonego wieprzowego z różnymi dodatkami, danie sama dziś wymyśliłam nie miałam pomysłu co dziś ugotować więc taki pomysł zaświtał mi w głowie. Taki obiad jest gotowy w trzydzieści minut. Jeśli jesteście zapracowani lub nie macie za zbytnio czasu a lubicie dobrze zjeść, polecam serdecznie takie właśnie jedzonko.
Składniki :125 g cebuli,
500 g pomidorków koktajlowych,
190 g boczku wędzonego parzonego,
620 g mięsa mielonego wieprzowego z łopaki,
1 pęczek szczypioru 30 g,
1 łyżeczka przyprawy Doprawka,
1 szczypta pieprzu naturalnego,
2 szklanki przegotowanej wody (szklanka pój. 210 ml),
0,5 łyżki majeranku.
wykonanie : Na początek przygotować pomidorki, zalać je przegotowaną wodą będzie łatwiej zdąć skórkę. Na głęboką patelnię dodać łyżkę oleju przełożyć pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony parzony i go podsmażyć. Do podsmażonego boczku dodać pokrojoną w piórka cebulę i podsmażyć ją na rumiany kolor.
Gdy już cebula jest wystarczająco podsmażoną dodać obrane ze skórki pomidorki koktajlowe, można je przekroić na pół smażyć do czasu aż pomidorki będą miękkie i zrobi się z nich gęsty sok. Do usmażonych pomidorków dodać mięso mielone doprawić przyprawą z solą oraz szczyptą pieprzu naturalnego i smażyć do czasu miękkości mięsa.
Gdy mięso jest już dość podsmażone dodać dwie szklanki przegotowanej zimnej wody, następnie majeranek i smażyć na średnim ogniu do czasu powstania sosu ( nie musi być mocno gęsty tylko taki jak do spaghetti). Jak już wszystko jest dość podsmażone i sos jest w sam raz dodać pokrojony szczypior, zamieszać i jeszcze chwilę podsmażyć zdjąć z ognia.
Takie przygotowane mięsko w sosie podałam z ugotowanym osobno makaronem kolanka oraz serem żółtym pokrojonym na drobno. Myślę że tak przygotowane mięsko może być podane np. do placka ziemniaczanego. Danie wygląda i smakuje przepysznie. Polecam serdecznie.
Komentarze
Prześlij komentarz