Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 13 grudnia 2020

Gęsie udo.

Czy gęsina musi być tylko na Świętego Marcina ? Otóż nie,  mam swoje gąski i jadam je kiedy mam tylko na to ochotę, mam już poporcjowane i zamrożone i gdy tylko zachce nam się mięska z gąski wyciągam aby się odmroziło i wtedy przygotowuję danie. Po za tym mięso ze swojej gęsi jeśli jest przemrożone wtedy jest dużo bardziej smaczne. Powiem tylko tyle z mięsa swojskiego o wiele dłużej przygotowuje się jedzonko niż z kupnego mięsa, ale ze swojskiego wiem co jem smak nie do opisania. Jeśli ktoś z was ma swój drób to wie o czym piszę i proszę bez zbędnych komentarzy tych co się nie znają. Nie zawsze mnie stać na ugotowanie czegoś wypasionego ale bynajmniej się staram i się tego nie wstydzę że nie jestem bogata, zawsze z niczego zrobię coś. A prowadzenie bloga to moja odskocznia od dnia codziennego, przy okazji dziele się przepisami z lat mego dzieciństwa.

składniki :

1,5 kg gęsich ud,

2 łyżki suszonej włoszczyzny,

1,5 litra wody,

5 małych liści laurowych,

6 ziarenek ziela angielskiego,

2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej.


wykonanie : Gęsie uda ponacinać w dwóch miejscach i dokładnie umyć i wymoczyć. Następnie wymoczone przełożyć do garnka, zalać wodą dodać suszoną włoszczyznę, liście laurowe oraz ziela angielskie. Od czasu zagotowania się wywaru z mięsem wsypać przyprawę uniwersalną i gotować na średnim ogniu do czasu miękkości mięsa czyli ud gęsich.



Gdy uda są już wystarczająco miękkie wyjąć je z rosołu i ułożyć na dowolnej blaszce, wlać dwie chochle rosołu razem z suszonymi warzywami z rosołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 250 stopni i piec 40 - 45 minut. W czasie pieczenia się ud dolać jeszcze cztery chochle rosołu polewając nim uda, co jakiś czas uda przekręcić i piec aż pojawi się tłuszcz a uda będą pięknie zarumienione.
Upieczone gęsie uda podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno okraszonymi tłuszczem razem z warzywami oraz sałata lodowa ze szczypiorem na słodko - kwaśno ze śmietaną. Uda bardzo ładnie się upiekły a mięso było mięciutkie zaś z wierzchu skórka była bardzo chrupiąca.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu