Reklama

Wyszukaj przepis

Szarlotka na kruchym cieście.

Wczorajszej nocy spać nie mogłam to sobie szarlotkę upiekłam. Oglądając Kuchenne Rewolucje z Panią http://mghome.com.pl/  usłyszałam jak podaje przepis na ciasto kruche postanowiłam że zrobię szarlotkę lecz inaczej postąpię z jabłkami niż pani Magda i nie żałuję bo ciasto z tak przyrządzonymi jabłkami wyszło przepyszne. Jeśli zechcecie to skorzystacie z przepisu ciasto jest naprawdę przepyszne i mega kruche.

składniki na ciasto kruche :

3 szklanki mąki tortowej ( u mnie https://basiazsercem.pl/ ),

1 masło prawdziwe 200 g,

1 jajko,

0,5 szklanki cukru pudru.


dodatkowo :

1 kg swojskich jabłek,

1 galaretka 75 g = ( u mnie malinowa http://www.twojdeser.pl/ ).


wykonanie : Na początek przygotować jabłka swojskie lub kupne zależy kto jakie ma aby nie były mocno soczyste. Jabłka obrać oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w małe kawałki, przygotować galaretkę dowolną. Do pokrojonych jabłek wsypać sucha galaretkę i dokładnie wymieszać, odstawić na czas przygotowywania ciasta.



Jak już mamy przygotowane jabłka, wtedy przygotować masło musi być koniecznie o temperaturze pokojowej. Do miski dodać pokrojone masło, wsypać mąkę i cukier puder, dodać jedno jajko klasy M. Dokładnie wyrobić ciasto do czasu aż miska będzie czysta i nie będą widoczne ślady mąki. Ciasto podzielić na dwie równe części. Ciasto ma konsystencję mokrawego piasku.


Przygotować blaszkę 32 na 25. Spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć jedną częścią przygotowanego ciasta, boki również lekko również wyłożyć ciastem, po nakłuwać go widelcem. Na przygotowane w blaszce ciasto wyłożyć przygotowane z galaretką jabłka. Drugi kawałek ciasta wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką.


Wyłożone na stolnicy ciasto lekko z wierzchu posypać mąką i rozwałkować na cienki placek. Na rozwałkowanym cieście wyciąć paski. Z przygotowanych pasków na jabłkach ułożyć krateczkę. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 60 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia.


Upieczone i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Następnego dnia lub po całkowitym ostygnięciu i zastygnięciu jabłek z galaretką oddzielić ciasto od papieru do pieczenia. Pokroić w małe kawałki i mamy gotowe ciasto do kawki. taką szarlotkę można zajadać z bitą śmietana lub dowolnymi lodami.


Myślę że tak krucha pyszna szarlotka świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Jest prosta w przygotowaniu a jak szybko znika to chyba nie muszę wam opisywać. Przekonacie się jak ją przygotujecie. Naprawdę z czystym sumieniem polecam piekłam pierwszy raz i wyszła rewelacyjnie.













Komentarze

Popularne posty