Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

piątek, 18 grudnia 2020

Kopytka z natką pietruszki oraz gulasz z łopatki w sosie własnym.

Czy lubicie dania mączne a zwłaszcza kopytka ? My uwielbiamy w każdej odsłonie i powiem wam szczerze że co jakiś czas lubię dodać coś innego do kopytek aby ładnie wyglądały i oczywiście smakowały, tak jak dzisiejsze z natką pietruszki. Mówię wam to był strzał w dziesiątkę. święta zbliżają się wielkimi krokami ale po mimo przygotowań do świat jeść też trzeba dlatego dziś właśnie taki obiad a to dlatego że szkoda było mi wyrzucić ziemniaków z wczoraj po prostu nie lubię marnować jedzenia i wolę go przerobić.

składniki na kopytka :

730 g ziemniaków z dnia poprzedniego,

1 jajko klasy M,

1,5 szklanki maki tortowej szklanka poj. 210 ml ( u mnie https://basiazsercem.pl/ ),

25 g świeżej natki pietruszki.


składniki na gulasz wieprzowy :

1,5 kg łopatki wieprzowej,

1 łyżka przyprawy do mięsa ( u mnie http://www.knorr.com/ ),

1 łyżka pieprzu ziołowego,

2 łyżki oleju,

3 szklanki przegotowanej ciepłej wody,

1 łyżka suszonej włoszczyzny,

4 ziela angielskie,

2 liście laurowe.


wykonanie : Na początek przygotować mięso z łopatki wieprzowej, dokładnie go wymoczyć w zimnej wodzie. Wymoczone i osuszone ręcznikiem papierowym mięso pokroić w grubszą kostkę, posypać przygotowanymi przyprawami, wlać olej i dokładnie wymieszać do wchłonięcia przypraw w mięso. Tak przygotowane mięso na gulasz wstawić na całą noc do lodówki.



Tuż przed robieniem obiadu wyjąć mięso z lodówki przełożyć je na suchą głęboką patelnię i obsmażyć na lekko brązowy kolor. Następnie wlać wodę, dodać suszoną włoszczyznę, liście laurowe oraz ziela angielskie i dusić pod przykryciem na małym ogniu do czasu wyparowania wody aż sam w sobie zrobi się sos a mięso będzie mięciutkie. Zapomniałam zrobić foto z gotowym mięsem w sosie ale będzie on widoczny na gotowym daniu.


W czasie gdy mięso kończy się dusić przygotować kopytka. Ziemniaki z dnia poprzedniego zmielić przez maszynkę o drobnym sitku, do zmielonych dodać całe jajko, mąkę oraz natkę pietruszki pokrojoną drobno. Wyrobić dokładnie za pomocą ręki aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Uformować kulę, ciasto nie powinno kleić się do rąk.


Uformowaną kulę podzielić na dwie części. Na stolnicę wysypaną mąką położyć jedną część ciasta. Za pomocą rąk uformować wałek. Przygotowany wałek można udekorować ozdobną kratką robioną za pomocą noża. Tak postąpić z dwoma kawałkami przygotowanego ciasta na kopytka.


Z tak przygotowanego wałka wycinać nożem małe kopytka. Na gaz wstawić wodę posolić ją, gdy woda się zagotuje zmniejszyć gaz wkładać kopytka i od czasu zagotowania się wody z kopytkami zmniejszyć ogień i na wolnym gotować trzy minuty. Ugotowane kopytka wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody w której się gotowały. Dla większej ilości osób w domu wystarczy podwoić ilość składników. Czas podany na wykonanie dania trzydzieści minut jest na kopytka bo wiadomo że gulasz robi się dużo dłużej.


Tak przygotowane pyszne kopytka podałam z przygotowanym gulaszem wieprzowym. Obiad wyszedł bardzo smaczny. Jeżeli ktoś nie lubi mięsa wieprzowego można go zastąpić drobiowym. Kopytka wyszły tak pyszne aż rozpływały się w ustach. Połączenie kopytek z natką pietruszki oraz gulaszem to strzał w dziesiątkę. Polecam serdecznie.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu